x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Afaceriştii vor pedepsirea petroliştilor pentru preţurile mari

Afaceriştii vor pedepsirea petroliştilor pentru preţurile mari

22 Mar 2010   •   00:00

Reprezentanţii oamenilor de afaceri din România vor din nou ca Guvernul să introducă taxa de tip "Robin Hood" pentru companiile petroliere din cauza preţurilor lor foarte mari la carburanţi, mai ales în condiţiile în care preţul barilului de petrol este mult mai mic faţă de nivelurile-record de acum doi ani, dar preţurile la pompă le-au depăşit.

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România consideră că scumpirea carburanţilor este nejustificată şi că producătorii din domeniu "au un comportament economic de tip cartel".
"Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) îşi exprimă dezacordul faţă de creşterea preţului combustibililor, în condiţiile în care preţul petrolului, eterna justificare a companiilor petroliere, inclusiv a celei care extrage petrol în România la preţul fixat de 20 de dolari/baril, a rămas stabil în ultimele 12 luni, în jurul valorii de 78-80 de dolari/baril", se arată într-un comunicat al AOAR.


OCAUA MICĂ
Dacă acum doi ani barilul de ţiţei ajunsese la 147 de dolari, iar carburanţii aveau preţurile maxime în jur de 4,85 lei pe litru, acum preţul mediu al ţiţeiului pe bursele internaţionale este de 80 de dolari, dar ale  unor sortimente au sărit de 5 lei pe litru.
Ţintele AOAR sunt Petrom - "compania care extrage petrol la 20 de dolari pe baril" -, dar şi Rompetrol şi Lukoil, care importă cantităţile necesare de petrol care să fie procesate la rafinăriile Petromidia şi Petrotel.

Asociaţia cere examinarea evoluţiei preţului combustibililor pe piaţa locală şi internaţională şi consideră că într-o perioadă economică dificilă nu se justifică obţinerea de profituri doar prin măriri de preţuri ca urmare a unei poziţii dominante.


ALŢII AU TAXĂ

"Combinat cu menţinerea unui curs de schimb nejustificat economic, România riscă să asiste rapid la o creştere accelerată a importurilor, creşterea rapidă a deficitului comercial şi agravarea situaţiei economice a ţării prin creşterea accelerată a şomajului în sectorul privat", se mai arată în comunicat.

Pe de altă parte, AOAR apreciază ca nejustificată lipsa de reacţie a autorităţilor competente, mai ales a Consiliului Concurenţei şi a Guvernului, faţă de comportamentul economic de tip cartel al producătorilor din domeniu.

Consiliul Concurenţei a declanşat acum câţiva ani o investigaţie pe piaţa carburanţilor, dar fără nici un rezultat, iar documentaţia zace prin sertare. În 2008, Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor de atunci, acuza preţurile "nesimţite" ale Petrom, în condiţiile în care compania extrage petrol din subsolul României şi nu-l importă din Golful Persic. Vosganian ameninţa atunci companiile petroliere cu o "taxă Robin Hood" care să penalizeze companiile ce îşi cresc câştigurile profitând de conjunctura internaţională. Ungaria şi Italia au introdus astfel de taxe, giganţii energetici MOL, Enel şi Eni plătind statului astfel de taxe.

×
Subiecte în articol: economic