x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Agricultura eco: Exportăm materie primă

Agricultura eco: Exportăm materie primă

de Florina Zainescu    |    08 Apr 2009   •   00:00

România a exportat anul trecut produse ecologice în valoare de circa 100 milioane de euro. Din păcate, furnizăm materie primă şi importăm alimente procesate.



Anul trecut, agricultorii eco autoh­toni au trimis peste graniţele ţării circa 129.000 tone de produse ob­ţi­nu­te din culturi fără chimicale, a de­cla­rat Teodora Aldescu, consilier pentru agricultură ecologică în Ministe­rul Agriculturii, la un seminar organizat de Asociaţia Bio România.

Po­tri­vit primelor estimări, exporturile s-au cifrat la 100 milioane de euro, cu 20 milioane de euro mai mult decât în 2007. Cele mai importante roade pe care le-am exportat au fost fruc­te­le de pădure, cerealele, plantele olea­gi­noase şi proteice şi mierea.

Sun­tem furnizor de materie pri­mă, circa 80% din exporturile eco în­ca­drându-se în această categorie. Asta deşi numărul procesatorilor în­re­gis­traţi în sistem a crescut de la 48 în 2007 la circa 89 în 2008. Însă au producţii prea mici pentru a conta la export.

Înmulţirea procesatorilor nu s-a prea simţit nici pe piaţa internă. "În România avem mai multe alimente ecologice de import decât autohtone, asta e realitatea", a declarat Ion Toncea, preşedintele Federaţiei Naţionale de Agricultură Ecologică.

Motivul: s-au înmulţit magazinele care comercializează produse eco, consumatorii au devenit tot mai interesaţi, iar producătorii şi procesatorii autohtoni nu au avut - şi nu au în continuare - ca­pa­citatea să asigure fluxul de marfă necesar. În plus, nici nu fac întreaga gamă de produse alimentare. Drept urmare, importurile au fost la mare cinste. Importurile de alimente eco

s-au ridicat la 8-10 milioane de euro în 2008. Valoarea pieţei produselor eco în România s-a cifrat la circa 15 mili­oa­ne de euro anul trecut.

×
Subiecte în articol: economic