x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Al doilea şmen cu Petromidia

Al doilea şmen cu Petromidia

26 Aug 2010   •   00:00
Al doilea şmen cu Petromidia
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

KazMunaiGaz ştia de la achiziţia din 2007 a Rompetrol că are posibilitatea de a răscumpăra doar o parte din obligaţiunile de 2,4 miliarde de lei, scadente la 30 septembrie 2010, a anunţat directorul financiar al companiei, Dmitry Grigoriev, într-o conferinţă de presă.

"Am cumpărat Rompetrol în 2007 şi am ajuns la concluzia că vom acţiona înspre binele companiei. Nu ne-am schimbat viziunea de la achiziţie până acum", a declarat Grigoriev în privinţa obligaţiunilor. Întrebat dacă grupul a comunicat Executivului faptul că nu va răscumpăra toate obligaţiunile scadente în perioada când se concepea bugetul de stat pe acest an, oficialul a anunţat că a spus acest fapt Guvernului încă de anul trecut, dar că discuţiile oficiale au început în februarie.

Până acum, compania a plătit 71 de milioane de dolari la începutul lunii august şi va plăti 24 de milioane de dolari dobânda pe acest an. Această sumă va permite grupului Rompetrol să deţină în continuare majoritatea la Rompetrol Rafinare, compania al cărei principal activ e rafinăria Petromidia. Rompetrol susţine că are dreptul să transforme restul de obligaţiuni în acţiuni ale statului la Rompetrol Rafinare. Potrivit avocatului Ştefan Damian, de la casa Ţuca, Zbârcea & Asociaţii, care asistă Rompetrol, după conversia obligaţiunilor neplătite, statul român va ajunge la o participaţie de peste 40%. "Nu facem nimic ilegal, ne exercităm anumite drepturi pe baza unei convenţii", a mai declarat ieri Damian.

Mai mult, compania ia în calcul închiderea Petromidia. "Statul a spus că nu doreşte să fie acţionar la Rompetrol Rafinare. Ne gândim la ce posibilităţi avem să manageriem rafinăria împreună cu statul. Dacă nu vom avea cash flow la rafinărie, vom avea opţiunea să o închidem", a afirmat Grigoriev. El a mai spus că rafinăria nu va avea profit până în 2013. Iar închiderea rafinăriei ar face o gaură de 1,5 miliarde de dolari la buget, provenind din TVA, accize şi impozit pe venit. Guvernul a transformat în 2003 datoriile istorice ale Petromidia în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani, scadentă la 30 septembrie 2010. În total, obligaţiunile sunt 571 de milioane de euro.


Să moară capra statului
Oficialii Rompetrol au atacat ieri foarte dur Ministerul Finanţelor şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) în problematica obligaţiunilor. Dmitry Grigoriev, directorul financiar al Rompetrol Group, a declarat ieri că în 2003 Banca Mondială "a dat recomandări ca statul să închidă rafinăria" şi că altor societăţi privatizate le-a şters datoriile istorice. Grigoriev a mai acuzat că "anumiţi comisari (de la CNVM) fac declaraţii publice pentru a manipula bursa. Au manipulat preţul şi l-au crescut de două ori". Avocatul Gheorghe Muşat, de la casa "Muşat & Asociaţii", a acuzat şi el CNVM de "ingerinţe în viaţa unei companii private", comportament abuziv şi "cereri inepte". De asemenea, Ana Niculescu Şova, de la firma de avocatură NNKDP, a anunţat că, în cazul în care nu se ajunge la un consens cu statul, Rompetrol poate declanşa "o cascadă de apărări" de la tratatele semnate de România pentru protecţia investiţiilor străine până la un proces la curtea de arbitraj internaţional.

×
Subiecte în articol: economic