x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie AVAS se închide şi dă oameni afară

AVAS se închide şi dă oameni afară

de Elena Stan    |    07 Ian 2010   •   00:00
AVAS se închide şi dă oameni afară
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Sta­tului va fi desfiinţată, iar societăţile la care statul mai deţine pachete de acţiuni vor trece în subordinea lui Adriean Videanu, ministrul Economiei. În urma transferului, vor avea loc disponibilizări masive în rândul angajaţilor AVAS, potrivit unor surse guvernamentale. În pre­zent, AVAS mai are 420 de angajaţi, după ce la începutul anului 2009 numărul de angajaţi a fost redus cu 25%.


TRANSFER CU PRECEDENT
Nu este prima oară când companiile se plimbă între Ministerul Economiei şi AVAS. Iniţial, AVAS a funcţionat sub denumirea de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) şi avea ca scop recuperarea creanţelor bancare rezultate în urma falimentului Bancorex şi Băncii Agricole. Ulterior, activitatea a fost extinsă pentru recuperarea creanţelor deţinute de stat la mai multe societăţi, dar şi pentru privatizarea ultimelor companii sau active ale statului.

În 2006, mai multe societăţi din subordinea Ministerului Economiei au fost transferate împreună cu Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) de la Ministerul Economiei la AVAS.

Ordonanţa de trecere a companiilor a fost însoţită de un scandal mediatic, iar în final ministerul, condus atunci de Varujan Vosganian, a rămas să deţină în continuare Hidroelectrica, Transelectrica, Termoelectrica, Transgaz, Romgaz şi societăţile miniere Compania Naţională a Huilei (CNH) şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO).

La AVAS au ajuns cu această dată cele trei complexuri energetice (Turceni, Rovinari şi Craiova), Conpet, Oil Terminal, Electrica, acţiunile deţinute la Distrigazurile privatizate, cele de la Petrom, dar şi de la companii din industrie: Avioane Craiova, Oltchim, Romaero.
La finele lui 2008, imediat după constituirea Guvernului PD-L-PSD, OPSPI a trecut de la AVAS înapoi în subordinea Ministerului Economiei, condus de Adriean Videanu, actualul ministru.  


REORGANIZARE

Guvernul a decis la sfârşitul anului trecut schimbarea regimului de finanţare a mai multor agenţii de stat, între care şi AVAS. "AVAS va avea ca mod de finanţare numai bugetul de stat prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, iar eventualele venituri ale autorităţii vor fi vi­ra­te la bugetul statului", potrivit Hotărârii de reorganizare a AVAS, care încă nu şi-a făcut efectul.  

Potrivit legii, angajaţii instituţiei vor fi sa­la­ri­zaţi conform grilei aplicabile bugetarilor, nu strict pe baza contractului colectiv de muncă. Anul trecut, AVAS avea 18.709 litigii aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti şi arbitrale, în care instituţia era parte procesuală. Sumele pe care AVAS le-ar putea recupera pe cale juridică totali­zau 4,18 miliarde de lei, 14,1 milioane de euro şi 274,2 milioane de dolari. Totodată, AVAS ar putea fi obligată, în baza unor hotărâri judecătoreşti, la plata a 220,89 milioane de lei, 82,1 milioane de euro şi 46,7 milioane de dolari.

Marile societăţi din portofoliu, care urmau a fi privatizate anul trecut, precum Avioane Craiova sau IAR Ghimbav, nu au fost vândute. Potrivit Raportului de activitate al AVAS, de la finalul anului 2008, agenţia avea în portofoliu 923 de societăţi comerciale, cu un capital social de 16.245,1 milioane de lei, din care statul deţine 7.185,8 milioane de lei. Dintre acestea, 418 erau ssocietăţi privatizabile cu un capital social de 3,5 miliarde de lei, 448 de societăţi erau în proceduri de lichidare sau dizolvare, iar 57 erau societăţi cu statut special.

×
Subiecte în articol: redactie