x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Banii de la FMI mai întârzie

Banii de la FMI mai întârzie

de Daniela Ivan    |    21 Iun 2010   •   00:00
Banii de la FMI mai întârzie
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Cea de-a cincea tranşă de la FMI nu mai poate ajunge la Bucureşti în termenul stabilit iniţial, pentru că Guvernul Boc nu a reuşit să le aplice până la întâlnirea boardului din 20 iunie. Legile sărăciei, cum au fost numite pentru că prevăd tăierea salariilor bugetarilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%, nu au trecut încă de Curtea Constituţională. În aceste condiţii, probabil că experţii FMI vor aştepta luna septembrie ca să vadă ce efecte produc aceste măsuri de austeritate.

Declaraţiile făcute de Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI la Bucureşti, sunt clare şi limpezi. "Următoarea tranşă depinde de implementarea completă a pachetului de măsuri. Aşteptăm ca Guvernul să implementeze aceste măsuri, înainte să mergem la bord. În mod normal, ar trebui să se întâmple la sfârşitul lunii iunie. Dacă mai au nevoie de timp sau dacă termină mai devreme, nu este nici o problemă. Dacă mai durează două luni în plus, combinăm revizuirile şi vom face cum s-a întâmplat anul trecut", a anunţat Jeffrey Franks, când a prezentat concluziile vizitei la Bucureşti.

Pe de altă parte, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat că măsurile de austeritate se vor aplica începând cu drepturile salariale aferente lunii iulie, astfel că plăţile diminuate vor fi efectuate în luna august. "În luna iunie nu sunt afectate, începe reducerea din luna iulie, care se plăteşte în august", a spus Sebastian Vlădescu la Antena 3.
Din cele două declaraţii rezultă clar că până în august sau chiar septembrie banii de la FMI nu vor ajunge la Bucureşti. A cincea tranşă din acest împrumut, în valoare de 850 milioane de euro, trebuia virată în luna iunie. De comun acord cu Guvernul Boc a fost amânată pentru sfârşitul lui iulie, dar se pare că termenul a fost nerealist. Pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi BERD, ajunge la 19,95 miliarde de euro.

×
Subiecte în articol: economic