x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Berceanu cere constructorilor să doneze bani, materiale de construcţii sau utilaje

Berceanu cere constructorilor să doneze bani, materiale de construcţii sau utilaje

08 Iul 2010   •   00:00

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, le-a cerut constructorilor sprijin pentru refacerea infrastructurii afectate de inundanţii, asigurându-i că "va veni o perioadă în care foarte multe proiecte vor fi licitate" şi că "toată lumea va avea de lucru", potrivit Mediafax.



Ministrul a spus că firmele de construcţii pot dona sume de bani, materiale de construcţii sau utilaje şi, împreună cu sumele colectate de la salariaţii companiilor din subordinea ministerului şi cu redirecţionarea unor fonduri de la lucrări deja începute, să reconstruiască infrastructura afectată de inundaţii.

"Din altă parte nu avem de unde. Bugetul de stat va da bani pentru casele sinistraţilor. Nouă nu au de unde să ne dea. Toate aceste lucruri de la dumneavoastră le vom folosi numai la lucrările ministerului din zonele inundate şi atât", a spus joi Berceanu, la întâlnirea cu firmele de construcţii de infrastructură feroviară şi rutieră.

El le-a spus reprezentanţilor companiilor că, până la sfârşitul anului, ministerul intenţionează să liciteze toate tronsoanele de autostradă de pe Coridorul IV Paneuropean, astfel ca de la 1 martie 2011 să înceapă lucrările. "Mai avem proiecte şi pentru drumurile naţionale şi centuri. Toate au devenit mature ca şi pregătire şi va veni o perioadă relativ scurtă în care foarte multe proiecte vor fi licitate", a afirmat Berceanu.

El a adăugat că pe partea de infrastructură feroviară vor fi licitate lucrări în valoare de 1,6 miliarde de euro, urmând ca şi infrastructura din Portul Constanţa să fie modernizată. "Pe calea ferată sunt şi lucruri tehnice mai speciale, dar şi construcţii obişnuite, deci puteţi şi aici să fiţi prezenţi. S-au licitat câteva lucruri pe la Port şi urmează şi altele. Deci aş putea să spun că am trecut printr-o perioadă dificilă, suntem încă, dar perioada următoare poate să fie una mai fericită, pentru că sunt toate aceste posibilităţi care cred că vor putea să dinamizeze sectorul", a spus Berceanu. El le-a sugerat constructorilor să se asocieze şi să găsească formule pentru a participa la licitaţiile ministerului. "Sunt convins că toată lumea de aici va avea de lucru", a spus Berceanu.

Totodată, ministrul a asigurat companiile, faţă de care instituţia pe care o conduce înregistrează datorii, că acestea vor fi plătite, deoarece "statul, chiar dacă plăteşte mai târziu, plăteşte". Astfel în următoarele zile, ministrul aşteaptă pe adresa de e-mail propunerile constructorilor prin care să remedieze efectele inundaţiilor.

"Este o cerere de ajutor, fără ceva concret. Felul în care ne veţi ajuta rămâne la latitudinea voastră (companii - n.r.). Aştept de la voi orice fel de variantă, oricât de măruntă. Nu trebuie să vă simţiţi ca la nuntă, că ştim cum e la români, unde toată lumea întreabă pe toată lumea cât a dat. Nu voi face clasamente sau comparaţii", a spus Berceanu. Berceanu le-a mai transmis firmelor că o parte din acestea îşi vor recupera donaţiile, deoarece vor efectua lucrări în zonele afectate de inundaţii.

×
Subiecte în articol: economic