x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Comisia Europeană ne trage de urechi

Comisia Europeană ne trage de urechi

de Daniela Ivan    |    25 Mar 2010   •   00:00
Comisia Europeană ne trage de urechi
Sursa foto: Bogdan Cristel/Reuters

Prognozele despre inflaţie, creştere economică şi deficit bugetar pentru acest an, dar mai ales pentru următorii doi, ridică semne de întrebare oficialilor de la Comisia Europeană. Mai ales că guvernanţii români nu au detaliat suficient măsurile ce vor fi luate în 2011 şi 2012 pentru atingerea ţintelor propuse.



Reprezentanţii CE invită autorităţile române să detalieze măsurile de consolidare fiscală pentru corectarea deficitului excesiv, să adopte şi să implementeze legea pensiilor. Aceştia consideră că deficitul din acest an, apreciat de partea română la 6,3% din PIB, este greu de realizat. "Deficitul pentru 2010 ar putea fi mai nefavorabil decât cel proiectat în program, ţinând cont că unele dintre măsurile care au ca scop reducerea cheltuielilor, precum reducerea numărului de angajaţi din sectorul public, sunt dificil de realizat din punct de vedere social şi politic", se arată în documentul publicat ieri de Comisia Europeană, asupra Programului de Convergenţă al României.

PROGNOZĂ DE INFLAŢIE PREA SCĂZUTĂ
Nici prognozele privind inflaţia nu sunt apreciate ca realiste de oficialii CE. "Proiecţiile de inflaţie din program par să fie prea scăzute, ţinând cont de evoluţia estimată a salariilor şi a creşterii productivităţii muncii, de revenirea recentă pe un trend ascendent a preţurilor internaţionale la energie şi de posibile noi majorări ale preţurilor administrate", se spune în documenul Comisiei Europene privind Programul de Convergenţă al României. Documentul Guvernului român estimează o rată anuală a inflaţiei de 3,7% pentru acest an, 3,2% în 2011, respectiv 2,8% în 2012.

Însă nu trebuie uitat că partea română poate miza şi pe reducerea impactului inflaţionist prin majorarea leului în raport cu euro.

ESTIMARE DE CREŞTERE ECONOMICĂ PREA MARE
O altă nedumerire a Comisiei Europene este legată de scenariul de creştere economică pe 2010-2012, care, după cum apreciază experţii europeni, pare bazat pe estimări uşor favorabile. În Programul de Convergenţă se prevede o creştere economică de 1,3% pentru acest an şi o accelerare a creşterii PIB până la 3,7% în 2012. Însă oficialii de la Bruxelles apreciază că PIB-ul României va fi afectat pe termen mediu de criză şi de îmbătrânirea populaţiei.

"Creşterea potenţială va reveni de la un punct de plecare mai scăzut. În plus, criza ar putea afecta creşterea economică potenţială pe termen mediu prin investiţii mai scăzute, constrângeri asupra disponibilităţii creditului şi creşterea şomajului structural. Pe deasupra, impactul crizei va coincide cu efectele negative ale îmbătrânirii demografice şi ale sustenabilităţii finanţelor publice", se arată în raportul CE, care analizează Programul de Convergenţă al României. Guvernul român a aprobat la 22 martie Programul de Convergenţă 2009-2012, arătând intenţia României de a menţine deficitul bugetar sub 3% din Produsul Intern Brut pe termen mediu.

De asemenea, în noul document este menţinut angajamentul României de adoptare a monedei euro la 1 ianuarie 2015, acesta fiind o "ancoră importantă în promovarea reformelor bugetare şi structurale necesare creşterii flexibilităţii economiei româneşti".

×
Subiecte în articol: economic