x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Criza va lua proporţii

Criza va lua proporţii

de Daniela Ivan    |    05 Mai 2009   •   00:00
Criza va lua proporţii
Sursa foto: FRANCOIS LENOIR/Reuters

Prognozele de primăvară ale Comisiei Europene pentru România arată mai rău decât cele de la începutul anului. După patru luni de criză, Executivul Uniunii Europene estimează pentru acest an mai mulţi şomeri, salarii mai mici cu 8,5%, inflaţie în creştere şi recesiune economică.



Comisia Europeană (CE) a revizuit în urcare prognoza de şomaj pentru România la 8%, de la 7% cât estimase în ianuarie că va fi şomajul în 2009. În urma frânării activităţii economice, rata şomajului va creşte la circa 8%, iar în 2010 va ajunge la 7,7%, cifre destul de mari dacă le comparăm cu minimul record de 5% înregistrat anul trecut. Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a declarat recent că numărul celor fără loc de muncă va fi mai mare cu 200.000-300.000 de persoane faţă de estimarea iniţială, de 525.000 de şomeri. Nu este exclus să fie atins milionul de şomeri la finele anului. CE a redus la 8,5% prognoza privind scăderea veniturilor angajaţilor din România în acest an, de la estimarea de 9% din luna ianuarie. Chiar dacă veniturile mai câştigă 0,5%, scăderea rămâne semnificativă dacă avem în vedere că, în 2008, veniturile angajaţilor au urcat cu 22%. Românii vor fi mai săraci dacă luăm în calcul atât reducerea veniturilor cu 8,5%, inflaţia care erodează din puterea de cumpărare şi devalorizarea leului în raport cu euro.

INFLAŢIE
Creşterea preţurilor va da şi ea bătăi de cap românilor în acest an. CE a revizuit în uşoară creştere prognoza pe 2009 de inflaţie medie anuală pentru România, de la 5,7%, cât estima în ianuarie, la 5,8%, potrivit datelor prezentate luni de Executivul Uniunii Europene. "Inflaţia s-a accelerat în prima parte a anului 2009, în principal din cauza deprecierii puternice a leului. În 2009 şi în 2010, inflaţia este proiectată în scădere, ca urmare a diminuării creşterilor salariale şi a preţurilor internaţionale. Până la finele anului 2009 ne aşteptăm ca inflaţia anuală să intre în ţinta băncii centrale de 3,5% plus/minus un punct procentual", se arată în raportul Comisiei Europene. Rata anuală a inflaţiei din fiecare trimestru va fi un criteriu de performanţă în acordul cu FMI, iar depăşirea cu două puncte procentuale a nivelului central stabilit va necesita adoptarea de măsuri, ca obligaţie de continuare a programului. Ţinta indicativă pentru 2009 a fost fixată la 4,5% plus/minus un punct procentual. Prin înţelegerea cu FMI au fost stabilite criterii de performanţă pentru lunile iunie şi septembrie 2009, când rata anuală a inflaţiei ar trebui să se încadreze într-un interval de plus/minus un punct procentual faţă de nivelul central stabilit la 6,4%, respectiv 5,7%.

Economia scade

Concomitent, CE a redus şi estimările de creştere economică a României în 2009 şi în 2010, la -4%, respectiv 0%, comparativ cu proiecţiile privind avansul PIB de 1,75% şi sub 2,5%, publicate în ianuarie. "Diminuarea ratei de creştere a venitului disponibil al gospodăriilor şi condiţiile mai aspre de creditare vor reduce consumul populaţiei, în timp ce cheltuielile guvernamentale se anticipează că se vor contracta în urma unei ajustări fiscale semnificative. Contracţia puternică anticipată pentru formarea brută de capital fix va fi atenuată de majorarea investiţiilor publice, în contextul în care investiţiile finanţate de UE sunt prevăzute în bugetul actual", se arată în prognoză. CE anticipează o creştere economică zero în 2010. "Exporturile nete îşi vor menţine contribuţia pozitivă la creşterea economică, fără a ţine seama de cererea redusă din zona euro. Prin urmare, creditarea externă netă se va reduce semnificativ de la 11,8% din PIB în 2008 la circa 6,5% în acest an şi la peste 5% din PIB în 2010", se arată în prognoza CE.

Deficit excesiv, adio majorări salariale
Comisia Europeană a anunţat că va declanşa procedura de deficit excesiv împotriva României, Maltei, Poloniei, Lituaniei şi Letoniei. După ce recomandările vor fi adoptate de Consiliul Ecofin, cele cinci ţări au la dispoziţie şase luni, pentru a specifica măsurile de reducere progresivă a deficitelor. Procedurile de deficit excesiv vizează, prin recomandări precise, aducerea deficitului sub pragul de 3% prevăzut în Pactul European de Stabilitate.

În cazul României, UE a revizuit în scădere prognoza privind deficitul bugetar din 2009, de la 7,5% la 5,1% din PIB. În plus, în urma negocierilor cu FMI şi a recentei rectificări bugetare, ţinta de deficit a fost ridicată la 4,6% din PIB.

Preşedintele Băsescu a tradus pe limba sindicatelor anunţul CE de declanşare a procedurii de deficit excesiv în cazul României. Şeful statului a precizat că bugetul de stat are dificultăţi în momentul de faţă în a asigura cheltuielile la care s-a angajat, iar Finanţele se împrumută frecvent pentru a le acoperi. "Realitatea crudă şi dureroasă" a bugetului de stat din acest an poate avea relevanţă şi pentru profesori, magistraţi şi funcţionari publici, a spus Băsescu şi a adăugat că, în aceste condiţii, "a presa asupra bugetului de stat este un lucru care nu duce nicăieri". Băsescu a apreciat că "interesul naţional reclamă ca fiecare persoană să fie conştientă de dificultatea acestui an - şi profesorii, şi magistraţii, şi politicenii, şi funcţionarii - toate categoriile care văd bugetul ca pe o zonă care poate fi presată la nesfârşit". Şeful statului a spus că ar fi o dovadă de responsabilitate din partea tuturor înţelegerea faptului că situaţia de criză poate fi depăşită prin solidaritate şi prin capacitatea de a privi realist la resursele publice existente. Cu alte cuvinte, nu mai faceţi grevă, că până şi UE spune că nu avem de unde să vă dăm bani.

×
Subiecte în articol: economic