x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dinu Patriciu: Petrolistul ilegal

Dinu Patriciu: Petrolistul ilegal

de Gabi Golea    |    30 Apr 2009   •   00:00
Dinu Patriciu: Petrolistul ilegal
Sursa foto: Jurnalul foto/

Dinu Patriciu a beneficiat de facilităţi la plata acţiunilor şi de scutiri la obligaţiile către stat atunci când a cumpărat Petromidia. Aceste ajutoare nu sunt menţionate în actele normative prin care au fost acordate, ci ascunse prin anexe secrete. Ordonanţa 248/2000 nu a fost adoptată de Parlament nici până acum. În baza ei au fost acordate însă facilităţi cumpărătorului Petromidia, care nu au fost făcute publice.



Privatizarea Petromidia s-a făcut cu acordarea unor facilităţi ascunse bine prin acte adiţionale trecute la secret. Beneficiarul scutirilor a fost omul de afaceri Dinu Patriciu, deţinătorul Rompetrol, cel care a reuşit să transforme Petromidia într-o afacere care i-a adus la momentul vânzării 1,6 miliarde de dolari.

Primul act normativ pentru acordarea unor scutiri a fost emis pentru a ajuta la privatizarea SC Petromidia SA Constanţa, scoasă la vânzare în 1997. OUG 64/1998, privind acordarea unor facilităţi la plata preţului acţiunilor şi la plata unor obligaţii bugetare, a fost semnată de fostul premier Radu Vasile.

Privatizarea rafinăriei, începută în 1997, a înregistrat două tentative nereuşite, deoarece guvernanţii de atunci au considerat că potenţialii cumpărători sunt neserioşi.

FACILITĂŢI SECRETE
În anul 2000 a intrat în scenă Rompetrol, societatea lui Dinu Patriciu, care a cumpărat Petromidia şi a beneficiat astfel de facilităţile prevăzute în OUG 64/1998, dar extinse printr-un nou act normativ. După ce Petromidia şi-a schimbat proprietarul a apărut o nouă ordonanţă de urgenţă, privind acordarea unor facilităţi direct cumpărătorului, adică lui Dinu Patriciu.

OUG 248/2000 poartă semnătura guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, premier la vremea respectivă. Prin acest act normativ se modifică OUG 68/1998, în sensul că la art. 1 se stipula că firmei care a cumpărat Rafinăria Petromidia i "se vor acorda prin hotărâre a Guvernului facilităţi la plata unor obligaţii bugetare şi a altor obligaţii către Ministerul Finanţelor", prin derogare de la legislaţia existentă pentru a putea finaliza procesul de privatizare.

La 27 decembrie 2000, în ultimele zile ale mandatului, Guvernul Isărescu a emis HG 1.391/2000, în care se prevedea, la unicul articol al actului normativ, că "se acordă Societăţii Comerciale «Petromidia» SA Constanţa facilităţile la plata obligaţiilor bugetare şi a altor obligaţii bugetare către Ministerul Finanţelor, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre". Numai că această anexă a fost trecută la secret, în hotărâre precizându-se că "va fi comunicată instituţiilor interesate".

ORDONANŢĂ PIERDUTĂ PRIN PARLAMENT
Toate bune şi frumoase pentru Patriciu, numai că OUG 248/2000 nu şi-a mai urmat cursul firesc prin Parlament şi nu a ajuns lege nici măcar până în zilele noastre, deoarece s-a împotmolit la Senat. Consiliul Legislativ a atras atenţia la 28 octombrie 2000 că "nu sunt evidenţiate expres împrejurările urgente care să justifice cazul excepţional care a determinat procedura de legiferare aleasă", adică prin ordonanţă de urgenţă.

La 21 martie 2001, Comisia de privatizare din Senat trăgea concluzia că ordonanţa nu este una de modificare, ci este un act normativ de sine stătător. Cu toate acestea, avizul a fost favorabil, deoarece OUG îşi produsese deja efectul, iar contractul de privatizare fusese semnat la 31 octombrie 2000. "Rezilierea contractului de vânzare-cumpărare prin respingerea OUG ar avea consecinţe deosebit de grave pe plan economic şi social, deoarece la rafinării lucrează 3.500 de salariaţi şi ar putea declanşa procese internaţionale care să compromită credibilitatea autorităţilor române".

Apoi, proiectul de lege privind OUG 248/2000 a ajuns în plenul Senatului. Acesta a fost însă retras de pe ordinea de zi a şedinţei din 20 decembrie 2001. În 2005, Biroul Permanent al Senatului a decis că este necesar un raport suplimentar al Comisiei de privatizare, iar de atunci OUG 248/2000 este în stand-by.

În august 2007, compania petrolieră de stat din Kazahstan a anunţat achiziţionarea a 75% din acţiunile grupului olandez Rompetrol Holding. KazMunaiGaz a achitat 1,6 miliarde de dolari pentru pachetul de 75% din acţiunile Rompetrol. În urma tranzacţiei, în conturile lui Patriciu au intrat 1,2 miliarde de dolari. O avere la construcţia căreia a pus umărul şi statul român prin acordarea de facilităţi secrete.

×
Subiecte în articol: economic patriciu dinu patriciu petromidia