x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Falimente pe bandă rulantă în primele 6 luni

Falimente pe bandă rulantă în primele 6 luni

23 Sep 2010   •   00:00

Numărul firmelor care se aflau în diverse stadii de insolvenţă în primul semestru a crescut cu 7,5% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2009, ajungând la 11.221 de companii, potrivit unui studiu Coface. Cele mai multe firme care au probleme activează în domeniul comerţului, construcţiilor şi transporturilor.

"Prelungirea recesiunii economice a făcut ca primele patru poziţii ale clasamentului să rămână neschimbate şi în prima jumătate a anului 2010", se arată într-un comunicat al firmei de consultanţă. Domeniile cele mai afectate sunt cele care au fost şi cele mai accesibile celor care au dorit să înceapă o afacere în ultimii ani din cauza investiţiilor iniţiale reduse şi a randamentelor mari. În primele şase luni, 6.255 de firme se regăseau în procedură generală de insolvenţă, 2.235 în procedură simplificată de insolvenţă, 2.717 în faliment şi 14 în reorganizare judiciară. În aceeaşi perioadă a anului trecut au fost înregistrate în total 10.435 de dosare de insolvenţă. Ultimele date arată că încrederea consumatorilor este foarte scăzută, iar mărirea taxelor, diminuarea veniturilor, temerile cu privire la viitoare concedieri (în special din sectorul public) şi creditarea restrictivă au determinat populaţia să fie mult mai reticentă în a cheltui şi să devină mult mai dornică de economisire.

Creşteri importante ale numărului de insolvenţe au mai fost înregistrate şi în sectoarele textile, industria metalurgică, tranzacţii imobiliare, activităţi recreative, culturale şi sportive, dar şi în transporturi, construcţii şi servicii. La capătul opus rămân activităţile din industria extractivă, sănătate şi asistenţă socială, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, apă şi gaze. Distribuţia teritorială a cazurilor de insolvenţă înregistrează o tendinţă de uniformizare în plan teritorial faţă de situaţia existentă la sfârşitul anului 2009. Cele mai multe insolvenţe se înregistrează în Bucureşti, 12,52% din totalul numărului de insolvenţe.

● Mediafax

×
Subiecte în articol: economic