x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI pleacă, noi rămânem cu Băsescu

FMI pleacă, noi rămânem cu Băsescu

de Daniela Ivan    |    11 Mai 2010   •   00:00
FMI pleacă, noi rămânem cu Băsescu
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

250.000 de bugetari vor ajunge şomeri, 7 milioane de români vor fi afectaţi



Delegaţia FMI pleacă, partea română ră­mâne cu un potop de necazuri turnate precum benzina pe foc de pre­şe­dintele Băsescu. Anunţul cinic şi in­corect privind tăierea din topor, la fel pentru toată lumea, cu 15% a pensiilor şi cu 25% a salariilor bugetarilor a pus pe jar 7 milioane de români care au rate, copii, probleme. Veştile rele nu se opresc aici deoarece, pe ter­men mediu, 250.000 de bugetari vor fi trimişi în şomaj. Mai mult, dacă Guvernul nu va reuşi să taie din cheltuieli, unele taxe vor creşte, aşa cum ceruse iniţial FMI. De­cla­ra­ţiile ires­ponsabile de duminică seară ale lui Boc, care a dat vina pe criza in­ter­na­ţională, nu au liniştit pe ni­meni. Dimpotrivă, toată lumea s-a în­trebat pe ce planetă a trăit premierul Ro­mâ­niei în ultimele cinci-şase luni.

Liderii sindicali anunţă o mare cri­ză socială, cu 40.000 de oameni care vor manifesta în stradă după mo­delul Greciei. Gre­va generală pare inevitabilă, chiar dacă guvernanţii ameninţă că în zilele de grevă oa­me­nii nu vor primi salarii.

Grav este că ne paşte şi o criză po­­litică, deoarece formula găsită de Putere este ruptă de dorinţele populaţiei. Solidaritatea invocată de pu­tere este o vorbă goală, lipsită de orice conţinut. Solidaritatea în opinia pu­terii înseamnă o reducere dramati­că a veniturilor, a nivelului de trai, o curbă de sacrificiu transferată total pe umerii populaţiei. Şi asta nu e tot. Vor urma şi alte măsuri care sunt le­ga­te de reducerea subvenţiilor la căl­du­ră, apă caldă, dar şi la călătoria cu tre­­nul, metroul şi alte mijloace de transport în comun. Aşa că ideea lan­sa­tă tot de preşedintele Băsescu, că salariaţii de la privat nu vor fi afectaţi, nu este corectă, deoarece pre­ţu­ri­le mai mari vor fi plătite de toţi românii.

Apariţiile lui Băsescu pe post de prim-ministru, pe lângă faptul că sunt anticonstituţionale, paralizează şi duc în derizoriu activitatea guvernamentală. Preşedintele Băsescu nu are nici o semnătură pusă pe scrisoarea de intenţie sau pe acordul stand-by cu FMI. Semnăturile oficiale aparţin premierului Emil Boc, guvernatorului Mugur Isărescu şi ministrului de Finanţe, Sebastian Vlădescu. Singurul lucru adevărat este că situaţia Ro­mâ­niei a ajuns dramatică, iar FMI nu îi poate arăta cu degetul pe cei  res­pon­sabili de dezastru. Cine mai poate blo­ca planurile iresponsabile ale Ca­bi­netului Boc-Băsescu de a instaura prin măsuri deliberate haosul economic şi criza perpetuă? Numai Dumnezeu ştie! 

×
Subiecte în articol: economic