x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul lui Boc impozitează tot

Guvernul lui Boc impozitează tot

de Vali Blanaru    |    13 Apr 2009   •   00:00
 Guvernul lui Boc impozitează tot
Sursa foto: Cătălina Filip /

De la 1 mai, Guvernul impozitează tot. Firmele vor plăti impozit forfetar în funcţie de veniturile obţinute, indife­rent dacă înregistrează sau nu pierderi.



Firmele vor plăti un impozit minim anual cuprins între 2.200 lei (apro­ximativ 500 euro), dacă au venituri totale de până la 52.000 lei, şi 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 milioane lei, a decis Guvernul prin Ordonanţă de Urgenţă, care aprobă şi rectificarea bugetară.

Firmele care înregistrează profit vor plăti în conti­nuare cota unică de 16%, dar nu mai puţin de limita minimă aferentă intervalului de venituri în care se încadrează. Micro­în­treprinderile au o cotă de impozi­tare de 3% din venituri pentru 2009, dar nu mai puţin de valorile minime stabilite pentru toate celelalte firme, în funcţie de intervalele în care se situează (vezi tabel).

Astfel, microîntreprinderile care obţin venituri spre pragurile de jos ale intervalelor vor ajunge să plătească mai mult decât cota de 3%. "Dorim să eliminăm sustragerea de la declararea unor venituri. Guvernul estimează că va încasa în acest an un plus de venituri de 350 mili­oane lei prin introducerea, de la 1 mai, a impozitului forfetar aplicat firmelor", a anunţat ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea. În 2007, din cei 617.525 de contribuabili persoane juri­di­ce, 2.000 asigu­ră peste 85% dintre veniturile publice. Numărul societăţilor care au declarat pierderi a fost de 242.106 (39,2% din nu­mă­­rul total al firmelor), în con­diţiile în care cifra de afaceri a acestor în­treprin­deri se ridică la nivelul de 134 miliarde lei.

5% PENTRU FITZE
Contribuabilii cu activităţi de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor sau pariurilor sportive, inclusiv persoanele juridice care realizează aceste venituri în baza unui contract de asociere, şi la care impozitul pe profit datorat este mai mic decât 5% din veniturile respective sunt obligaţi la plata unui impozit de 5% aplicat acestor venituri înregistrate.

Pentru calculul impozitului minim, indiferent de domeniul în care se aplică, vor fi luate în considerare veniturile totale, obţinute din orice sursă, înregistrate la data de 31 decembrie a anului precedent, din care se scad veniturile din variaţia stocurilor, veniturile din producţia de imobilizări corporale şi necorporale, veniturile din exploatare, repre­zentând cota-parte a subvenţiilor guvernamentale şi a altor resurse pentru finanţarea investiţiilor, veniturile din reducerea sau anularea provizioanelor pentru care nu s-a acordat deducere, conform reglementărilor legale, veniturile rezultate din anularea datoriilor şi a majorărilor datorate bugetului statului, care nu au fost cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, conform reglementărilor legale, veniturile rea­lizate din despăgubiri de la societăţile de asigurare, dar şi veniturile neimpozabile prevăzute expres în acorduri şi memorandumuri aprobate prin acte normative.

FĂRĂ SPORURI PENTRU ŞEFI
Guvernul a limitat sporurile de condu­cere ale bugetarilor şi majorările aplicate la salariul de bază de care beneficiau an­gajaţii care administrează fondurile UE, va anula unele creşteri salariale similare şi va plafona indemni­za­ţii­le lu­nare ale unor funcţionari. În urma rec­ti­fi­cării bugetare, au fost reduse bugetele tu­turor ministerelor, cele mai mari sume fiind tăiate de la Agricultură, Apărare, Admi­nistraţie şi Interne şi Educaţie. Singurul minister care primeşte fonduri supli­men­­tare este cel Muncii. Veniturile la bugetul gene­ral consolidat vor scădea cu 18 miliarde lei, ajungând la 174,9 miliarde lei (32,9% din PIB), iar cheltuielile vor fi reduse cu 6,2 miliarde lei, la 199,3 mi­liarde lei (37,5% din PIB).

4806-89237-09.jpg

×
Subiecte în articol: economic venituri veniturile