x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul sapă la temelia FP

Guvernul sapă la temelia FP

07 Sep 2009   •   00:00
Guvernul sapă la temelia FP
Sursa foto: /Jurnalul Naţional



Despăgubirile pentru cei ale căror bunuri şi proprietăţi au fost confiscate de regimul comunist se pot lăsa aşteptate mult şi bine, deoarece Guvernul intenţionează să modifice parti­ci­pa­ţiile, din cauza înfiinţării companiilor energetice la care Fondul Proprietatea este acţionar.

Fondul Proprietatea nu va mai avea acţiuni la companiile Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz şi complexurile energetice Turceni, Rovi­nari şi Craiova, conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă obţinut de Jurnalul Naţional. Participaţiile cumulate ale Fondului Proprietatea la acestea valorau, la 31 decembrie 2008, 5,152 miliarde de lei, aproximativ 1,2 miliarde de euro la cursul Băncii Naţionale a României (BNR). Pro­iec­tul prevede la articolul 24 că "ac­ţiu­nile deţinute de Fondul Proprietatea la societăţile comerciale care se reorgani­zea­ză potrivit prevederilor prezentei or­do­nanţe de urgenţă şi filialele lor, după caz se compensează în echivalent valoric cu acţiuni deţinute de statul român (...)", se arată în proiect. Alineatul al treilea spu­ne şi el că participaţiile care se dau FP în com­pesare se aprobă prin hotărâre de guvern.


VAL DE PROCESE
Mircea Ursache, preşedintele AVAS, spu­ne că, în cazul în care acest lucru se întâmplă, în ziua imediat următoare, sta­tul va avea procese cu toţi cei 2.589 de ac­ţionari minoritari ai FP. "Nu mi-a fost transmis acest proiect la nivel oficial. Eu înţeleg că odată depus capitalul social de un acţionar, el se transformă în acţiuni care sunt dematerializate. Proiectul trebuie să aibă corecturile de rigoare, deoa­rece se încalcă dreptul de proprietate al acţionarilor minoritari.

Companiile energetice sunt cel mai important activ al FP, nici nu suferă comparaţie", ne-a precizat Ursache. "De principiu este neserios şi dovadă de inconsitenţă să schimbi structura după ce există acţionari privaţi. Aceştia au cumpărat acţiuni pe baza evaluării făcute şi ceea ce cred ei că valorează. Şi ca să vadă se uită la portofoliu", a spus şi Iulian Panait, preşedinte al societăţii de consultanţă KTD Invest. El a mai adăugat că, dacă transferul se face, trebuie realizate evaluări serioase şi asupra valorii bunurilor cedate de FP şi a celor primite în schimb, iar acestea din urmă să fie egale ca valoare.


ACŢIUNI VALOROASE
FP deţine 19,94% din Hidroelectrica, participaţie evaluată la finele lui 2008 la 3,1 miliarde de lei, 17,21% din Nuclearelectrica valorând 967,9 milioane de lei, 14,99% din Romgaz - 416,3 milioane de lei. De asemenea, cei 24,98% din Complexul Energetic Craiova preţuiesc 250,1 milioane de lei, cei 24,93% din CE Turceni acontează alte 282,2 milioane de lei, iar pachetul de 23,73% din CE Rovinari este estimat la 137,6 milioane de lei.

Reprezentanţii Fondului Proprietatea  au declarat că acestea sunt doar propu­neri şi că interesele Fondului nu vor fi ignorate. La finele lui 2008 existau 8.104 dosare pentru despăgubiri la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), cererile pentru despăgubiri în bani însumând 923,56 milioane de lei, în timp ce despăgubirile în acţiuni la Fondul Proprietatea cumulau 3,76 miliarde de lei.


DE LA ANA LA CAIAFA
Portofoliul FP nu este incert numai în cazul companiilor energetice. Pe partea de transporturi, ministerul doreşte fuziunea aeroporturilor Timişoara şi Arad, iar Fondul deţine 20% din cel timişean. În cazul fuziunii aeroporturilor Otopeni şi Băneasa, situaţia este clară, deoarece FP deţine 20% la fiecare. Însă, în cazul CN Administraţia Porturilor Dunării Fluviale, Ministerul Transporturilor doreşte să o desfiinţeze, iar porturile să fie preluate de consiliile locale. FP deţine la această societate 20% din titluri.

×
Subiecte în articol: economic