x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Investiţie în sucuri

Investiţie în sucuri

de Daniela Ivan    |    11 Dec 2009   •   00:00

România nu are suficiente legume şi fructe pentru a susţine producţia
de sucuri şi nectaruri naturale. Firmele de profil sunt nevoite să importe peste 70% din această materie primă pentru a face faţă cererii.

"Nu există nici un mare producător de legume sau fructe în România. Ne este foarte greu să colectăm aceste vegetale. deşi toată lumea cultivă prune pentru palincă şi ţuică, noi suntem nevoiţi să le aducem din Germania sau Polonia. Iar caisele şi piersicile le importăm din Bulgaria", spune Krzysztof Grabowski, preşedintele Tymbark Maspex România.

Compania poloneză a decis să investească într-o fabrică de prelucrare a fructelor la Vălenii de Munte, fabrică ce se va deschide în trimestrul al doilea din 2010. Investiţia totalizează 4.500.000 de euro şi este menită formării unei pieţe a micilor producători de legume şi fructe.

VALOARE
Producătorul sucurilor Tedi şi Tymbark mizează pe o creştere cu 15% a cifrei de afaceri în 2010, în condiţiile în care estimează o piaţă în stagnare pentru segmentul de sucuri necarbonate. În acest an, estimarea de creştere de 20% nu a fost atinsă şi anul 2009 se va încheia cu o mărire a pieţei puţin sub 10%. Românii beau într-un an circa 300 de milioane de litri de sucuri şi nectaruri, piaţa din 2009 fiind estimată la 250 de milioane de euro.

×
Subiecte în articol: economic