x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Isărescu vrea protecţia consumatorilor de credite la riscul valutar

Isărescu vrea protecţia consumatorilor de credite la riscul valutar

05 Iul 2010   •   00:00

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), vrea ca românii să fie mai bine informaţii atunci când iau credite în monede străine.

Isărescu a declarat la un forum financiar că vrea ca băncile comerciale să ofere clienţilor la contractarea unui credit "broşuri" din care oamenii să conştientizeze riscurile la care se supun. Mai exact, în cazul contractării unui credit în monedă străină, iar veniturile sunt realizate în lei, există riscul deprecierii monedei naţionale, ceea ce face ca ratele la bancă să fie mult mai mari.

Guvernatorul a avertizat populaţia în mai multe rânduri să se împrumute în moneda în care sunt plătiţi. Creditele în euro au ponderea cea mai mare în România. Cu aceeaşi problemă se confruntă şi Ungaria, unde majoritatea creditelor s-au acordat în franci elveţieni.

Dorinţa lui Isărescu de informare a românilor în privinţa riscului valutar vine după ce autorităţile din SUA discută de aproape un an înfiinţarea unei Agenţii de Protecţie a Consumatorilor de Produse Financiare, care să apere oamenii de rapacitatea băncilor şi bancherilor dornici să vândă cât mai multe produse complexe pentru a-şi lua comisioane mari. Intenţia a sosit după ce s-a constatat că adevărata cauză a crizei a fost acordarea cu foarte mare uşurinţă de credite imobiliare unor oameni care nu şi le permiteau (subprime - n.r.). Aceştia au ajuns ulterior să fie executaţi de bănci, scăderea preţurilor imobiliare a antrenat scăderea activelor deţinute de megabăncile americane, ceea ce în final a dus la pierderi imense. În final, Guvernul american a fost forţat de conjunctură să salveze majoritatea băncilor cu banii contribuabililor pentru a nu distruge tot sistemul financiar internaţional şi a nu arunca lumea în haos

×
Subiecte în articol: economic