x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Legea achiziţiilor publice, modificată

Legea achiziţiilor publice, modificată

05 Iul 2010   •   00:00

Valoarea unui contract de achiziţie publică va putea fi majorată cu până la 50% prin act adiţional cu aprobarea expresă a ordonatorului principal de credite, precum şi cu condiţia ca în comisia de evaluare să fie aceleaşi persoane care au decis atribuirea contractului, potrivit conducerii ANRMAP.



Modificările efectuate de Guvern la legislaţia achiziţiilor publice, prezentate vineri de Mediafax, au fost detaliate luni de preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), Cristina Trăilă.
Ea a confirmat că valoarea unui contract de achiziţie publică va putea fi majorată în continuare prin act adiţional cu până la 50%, arătând că procedura va fi posibilă în situaţii excepţionale.

"Suplimentarea de lucrări şi limitarea valorii actelor adiţionale au fost stabilite la 20%, ca şi regulă. Pentru situaţii excepţionale, care se referă la aprobarea expresă a ordonatorului principal de credite, precum şi la existenţa aceloraşi membri în comisia de evaluare, care au decis iniţial atribuirea contractului, se poate ajunge la 50% pentru suplimentarea de lucrări", a spus şeful ANRMAP.

Modificările aprobate de Guvern mai stabilesc că un contract de achiziţie publică contestat poate fi încheiat imediat după pronunţarea deciziei primei instanţe, respectiv Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor sau tribunalul ca primă instanţă, dacă decizia este favorabilă autorităţii contractante.

ANRMAP va verifica şi valida inclusiv invitaţiile de participare pentru cererile de ofertă, documente care până în prezent erau publicate în sistemul electronic de achiziţii publice fără să fie necesară validarea de către autoritatea de reglementare a domeniului. Conform noilor reguli, aceste invitaţii vor fi verificate şi validate sau invalidate de ANRMAP în termen de trei zile.

"O altă prevedere se referă la publicitatea media. Pragul a fost corelat cu pragul de achiziţii directe, şi anume de 15.000 de euro", a mai arătat şeful ANRMAP.

Surse oficiale au declarat vineri agenţiei Mediafax că Guvernul a modificat prin ordonanţă de urgenţă legislaţia achiziţiilor publice, stabilind noi reguli de atribuire a contractelor prin licitaţii organizate de instituţii publice şi companii de stat.

Astfel, potrivit surselor citate, valoarea unui contract de achiziţie publică majorată prin act adiţional va fi limitată, ca regulă, la 20% din suma contractului iniţial, dar va putea fi ridicată în continuare de autorităţile contractante cu până la 50% în cazuri considerate "temeinice" pentru a justifica depăşirea limitei.

Firmele care contestă licitaţii pentru contracte publice, dar ale căror reclamaţii sunt respinse de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor vor fi obligate să cedeze statului, din garanţia de participare, o sumă fixă de până la 19.320 de lei şi un procent raportat la valoarea contractului. Garanţia solicitată ofertanţilor în vederea participării la procedura de atribuire va fi în sumă fixă reprezentând 2% din valoarea estimată a contractului/acordului-cadru şi va trebui să aibă o perioadă de valabilitate cel puţin egală cu perioada minimă de valabilitate a ofertei.

Firmele deţinute de persoane care au relaţii comerciale sau sunt rude de până la gradul patru inclusiv cu angajaţi având funcţii de decizie în autorităţile contractante nu vor mai putea participa la licitaţiile organizate de acestea.

Contestaţiile depuse la licitaţiile de atribuire a contractelor pentru lucrări de infrastructură rutieră de interes naţional vor fi din nou soluţionate de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor şi nu de Curtea de Apel, conform sistemului introdus la începutul anului trecut.

Sursele au mai arătat că limita maximă până la care instituţiile publice pot atribui în licitaţii contracte prin procedura cererii de oferte a fost majorată de la 100.000 de euro la 125.000 de euro, în cazul furnizării de servicii, şi de la 750.000 de euro la 1 milion de euro, pentru contracte de lucrări.

×
Subiecte în articol: economic