x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Nouă milioane de euro pentru ArcelorMittal

Nouă milioane de euro pentru ArcelorMittal

12 Ian 2010   •   00:00

Indienii de la combinatul siderurgic Galaţi au venit pe piaţa liberă de energie cu o cerere greu de acceptat de producătorii de electricitate: un preţ de 138 lei pe MWh. Hidroelectrica, vaca de muls a "băieţilor deştepţi", a răspuns prompt. Câştigul ArcelorMittal este de 9 milioane de euro.

În decembrie 2009, combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi, deţinut de omul de afaceri indian Lakhsmi Mittal, a anunţat pe bursa de energie - OPCOM că intenţionează să achiziţioneze 1,7 milioane de MWh de energie electrică la un preţ de 138 lei pe MWh, în condiţiile în care de la furnizorul de stat Electrica primeşte electricitate cu 181 lei MWh. Producătorul celei mai ieftine energii din ţară, Hidroelectrica, companie care nu a participat în ultimii trei ani cu nici un KWh pe piaţa liberă de energie, a venit cu singura ofertă, în condiţiile în care preţul de pe piaţa liberă oscila în jurul valorii de 170 lei MWh.

Astfel, indienii de la Galaţi au câştigat dintr-un foc 9 milioane de euro, iar Electrica a fost înlocuită cu Hidroelectrica.

SPRIJIN EXPLICIT
Secretarul de stat în Ministerul Economiei şi totodată preşedintele Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica, Tudor Şerban, a admis că afacerea ArcelorMittal-Hidroelectrica reprezintă un sprijin dat de stat. "Statul s-a angajat să sprijine economia naţională şi marile companii. Acest ajutor se acordă pentru a nu fi daţi oameni afară, pentru relansarea producţiei, în condiţiile în care aceasta s-a redus la jumătate la ArcelorMittal Galaţi. Ieşirea din criză poate fi făcută şi cu asemenea ajutoare", a spus Şerban.

Managerii indieni de la ArcelorMittal au solicitat statului român în ultimul an să investească masiv în infrastructură, astfel încât combinatul de la Galaţi să îşi poată desface produsele. Din lipsa sprijinului, ArcelorMittal Galaţi a decis trimiterea în şomaj tehnic prin rotaţie a tuturor salariaţilor şi închiderea bateriei de cocsificare.

Surse din piaţa de energie susţin că ArcelorMittal intenţionează să revândă curentul ieftin achiziţionat după ce în urmă cu două-trei luni a obţinut licenţa de furnizor de electricitate. "Dacă se va întâmpla asta, probabil contractul cu Hidroelectrica va cădea, pentru că acest sprijin pe care statul îl acordă este dat doar pentru susţinerea producţiei proprii", afirmă Tudor Şerban.

(articol preluat din Financiarul)

×
Subiecte în articol: economic