x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Plata cu cardul este mai ieftină

Plata cu cardul este mai ieftină

de Daniela Ivan    |    20 Sep 2010   •   00:00

Puţini români ştiu că utilizarea unui card la plata cumpărăturilor în magazine nu presupune nici un comision, dar scoaterea banilor de la bancomat are un cost important. "S-au făcut nişte studii în hypermarketuri şi s-a constatat că peste 60%-70% din clienţi aveau carduri, dar foarte puţini îl utilizau la plată, majoritatea preferau cash-ul", a declarat Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (ANPC-PPSR).

El a mai spus că şi statul are de câştigat din plata cu cardul, pentru că toate aceste cheltuieli se fiscalizează. ANPC-PPSR va lansa la 1 octombrie campania "Cere bonul fiscal", care va ţine 1.000 de zile şi va avea rolul de a conştientiza opinia publică că, dacă statul nu-şi adună taxele şi impozitele, acest lucru se va întoarce şi împotriva noastră, printr-un sistem sanitar sau de învăţământ mai slab, şosele mai proaste etc.

O soluţie pentru aducerea banilor albi în economie este utilizarea transferurilor bancare, şi nu trimiterea plicurilor cu bani prin şoferii de autocar. Master Card are un serviciu pe care vrea să-l implementeze şi în România prin care banii din străinătate pot ajunge aproape instant în ţară prin luarea banilor de pe cardul din străinătate şi trimiterea lor pe un alt card din România. "Serviciul este disponibil la nivel european din ianuarie 2010 şi Master Card negociază cu trei bănci din Top 10 pentru implementarea lui în România", a declarat Gabriel Ghiţă, director Master Card.

×
Subiecte în articol: economic