x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Preoţii, scutiţi din raţiuni electorale

Preoţii, scutiţi din raţiuni electorale

12 Feb 2010   •   00:00

Deşi face atâta caz de respectarea principiilor în realizarea noii legi a pensiilor, premierul Emil Boc a lăsat loc de mai multe aberaţii în proiectul de lege.



Preoţii şi avocaţii nu plătesc contribuţii la bugetul asigurărilor sociale şi au prin această lege reglementări speciale, arată Consiliul Naţional a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (CNIPMMR). Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului, consideră că măsura a fost luată din considerente electorale. Dacă se consideră că anumite categorii sociale trebuie să primească venituri suplimentare, atunci ar trebui ca acestea să fie plătite din bugetele ministerelor respective, dar nu se pot face aceste diferenţieri într-o lege unică a pensiilor pentru că se încalcă exact principiile contributivităţii şi egalităţii, consideră Ana Bontea, director în cadrul CNIPMMR.

CAS PE DREPTUL DE AUTOR LA TOATĂ LUMEA
Drepturile de autor sunt o altă problemă din cadrul legii. Consiliul pentru IMM-uri precizează că în proiectul de lege transmis de minister la data de 5 februarie vor plăti CAS pentru drepturile de autor nu numai cei care nu au şi contract de muncă, ci şi restul, în ciuda promisiunilor ministrului Muncii. "CNIPMMR solicită eliminarea acestei prevederi sau cel mult limitarea aplicării ei, exclusiv pentru persoanele care nu au încheiate contracte individuale de muncă", se arată într-un document al patronatului. "Acestea nu sunt o profesie în sine, ci un drept plătit în baza activităţilor intelectuale", spune Ana Bontea.

Statul mai introduce prin lege şi plata de contribuţii la dividende, ceea ce nu este normal, acestea fiind venituri de capital, nu venituri profesionale. Consiliul pentru IMM-uri mai solicită şi scăderea CAS-ului în anii următori, acesta fiind de 31,3% pentru condiţiile normale de muncă şi ajungând la 41,3% pentru condiţiile speciale.

×
Subiecte în articol: economic