x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prima Casă, o garsonieră

Prima Casă, o garsonieră

de Daniela Ivan    |    06 Aug 2009   •   00:00
Prima Casă, o garsonieră
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

Plafonul de 60.000 de euro impus prin programul "Prima Casă" limitează cum­părătorii care doresc locuinţe noi la garsoniere. Programul a creat mari aştep­tări, 64% dintre românii care prospec­tea­ză piaţa au decis să îşi cumpere un imobil.



Programul guvernamental Prima Casă nu lasă prea multe opţiuni cumpărătorilor, care pot alege fie un apartament cu două camere într-un bloc vechi, fie o garsonieră într-un imobil nou, însă numai în anumite zone unde sunt ansambluri imobiliare finalizate.

"În general, locuinţele finalizate nevândute încă se adresează cumpărătorilor cu venituri peste medie care dispun şi de lichidi­tăţi personale însemnate. De cele mai mul­te ori, preţul unui apartament depă­şeşte suma de 60.000 de euro, în acest caz fiind necesară achitarea diferenţei din resursele proprii", se arată într-un studiu realizat de Proiecte.biz, portal de­dicat prezentării proiectelor imobiliare. Pe de altă parte, diferenţele de preţuri între apartamente îi constrâng pe aceştia să-şi restrângă opţiunile la doar câteva zone din Bucureşti. Prin urmare, "Prima Casă" într-un proiect finalizat este o garsonieră.

ENTUZIASM
Peste 64% dintre românii care prospectează piaţa imobiliară au decis să îşi cumpere un imobil, motivaţi de avantajele programului "Prima Casă", însă 27% dintre respondenţi au fost sceptici în legătură cu şansele de aplicabilitate ale acestuia, potrivit unui studiu realizat de TopEstate.ro.

În ceea ce priveşte valoarea maximă pe care românii intervievaţi sunt dispuşi să o aloce pentru o locuinţă, aceasta variază în funcţie de tipul imobilului. Astfel, pe o garsonieră aceştia nu sunt dispuşi să dea mai mult de 42.000 de euro, în timp ce pentru un apartament cu două camere suma alocată nu sare în medie de 58.000 de euro. Românii sunt optimişti atunci când vine vorba despre evoluţia preţurilor pe piaţa imobiliară, 56% dintre aceştia considerând că acestea vor mai scădea pe termen mediu şi lung, în timp ce restul, de 44%, văd o majorare a costurilor în perioada următoare.  

FINANŢARE
Persoanele care vor lua credit prin programul "Prima Casă" vor plăti un avans de 5% pentru o locuinţă de maximum 60.000 euro sau de 3.000 de euro plus diferenţa din preţul de achiziţie, iar rata dobânzii va fi EURIBOR la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR plus maxim 2,5%.

×
Subiecte în articol: economic