x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Război pe puşculiţa plină a Fondului Proprietatea

Război pe puşculiţa plină a Fondului Proprietatea

11 Noi 2009   •   00:00

Acţionarii minoritari ai Fondului Proprietatea vor urgentarea procedurilor de listare a titlurilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) prin administratorul ales, Franklin Templeton.

Micii acţionari nu doresc tranzacţionarea acţiunilor FP pe un sistem alternativ de genul Romanian Over The Counter (ROTC) considerând că pe termen lung aceasta ar aduce preţuri artificial joase din cauză că marii investitori instituţionali de genul fondurilor de pensii nu pot investi pe pieţele nereglementate din cauza legislaţiei care le interzice acest lucru.

Ultimul hop
„De fiecare dată până acum Ministerul Finanţelor a acţionat spre listare numai sub presiunea acţionarilor. Temerea mea este că Ministerul s-ar putea considera eliberat de obligaţia de a lista FP pe Bursă. După atâţia ani de aşteptare, ar fi o grabă tranzacţionarea pe OTC. Avem managerul selectat, statul are obligaţia semnării contractului iar acesta este ultimul pas până la listare” a declarat avocatul Corin Trandafir, reprezentantul familiei Malaxa, acţionar minoritar al FP. Trandafir face parte şi din Consiliul de Supraveghere al FP.
“Eu consider că o dată listat pe OTC, Fondul Proprietatea nu se va mai lista niciodată pe BVB” a spus şi Daniel Ţepeş, acţionar majoritar la firma de brokeraj HTI Valori Mobiliare şi investitor privat la Fondul Proprietatea.

Consiliul de Supraveghere al FP a avizat favorabil intrarea titlurilor la tranzacţionare pe ROTC, potrivit lui Corin Trandafir. Micii acţionari consideră, însă, că din moment ce în joc se află chiar acţiunile lor.

Experţii străini sunt împotrivă
Părerea micilor acţionari români este împărtăşită şi de cei din străinătate. Astfel, Greg Armstrong, reprezentant al Cartesian Capital Group, spune că nu este în favoarea tranzacţionării acţiunilor pe o platformă extrabursieră (OTC), întrucât preţul care ar rezulta ar fi inferior celui de la bursă. Fondul american de investiţii deţine 2,77% din acţiunile FP.
"O listare OTC va crea un preţ de piaţă inferior unei listări pe o piaţă reglementată, nu va da valoare şi nu va maximiza averea acţionarilor. Am avut companii listate pe sisteme OTC la Londra, iar preţul acţiunilor a fost semnificativ mai mic. Pieţele mai puţin lichide şi mai puţin reglementate sunt mai bune pentru companiile mici. Deţinătorii de interese la Fondul Proprietatea au nevoie de valoare, iar acţiunile acestea ar trebui listate pe o piaţă reglementată, astfel ar trebui să ne ţinem de promisiunea Templeton, care a declarat recent că acţiunile vor fi listate anul viitor", a afirmat Armstrong.

"Cea mai lichidă companie listată la OTC de la Londra are o valoare de 200 - 300 de milioane de euro, în timp ce activele Fondului sunt de aproape 20 de ori mai mari. Bursele fără lichiditate duc la preţuri mai mici care devin preţuri ancoră la listarea pe o piaţă reglementată. Listarea pe OTC distruge valoarea acţiunilor pe termen scurt şi mediu, cu beneficii minime pentru Fond", a afirmat Armstrong.

Preţ subevaluat
“Credem că acţiunile se vor tranzacţiona la un discount puternic faţă de o piaţă reglementată. Piaţa nu are suficiente informaţii pentru a forma preţul. Orice mireasă are câteva luni pentru a alege rochia frumoasă, e important să nu apari la nunta ta în tricou şi blugi” a spus şi Adrian Harris, reprezentant pentru Europa Centrală şi de Est al Schroeders Investment Management. “Fondul ar trebui listat pe Bursă pentru a asigura un exit corect despăgubiţilor” a continuat el.
Cea mai bună soluţie pentru acţionarii Fondului Proprietatea ar fi, probabil, accelerarea procedurilor de listare la Bursa de Valori Bucureşti, deşi tranzacţionarea pe sistemul alternativ ar aduce un plus de transparenţă în următoarea perioadă, apreciază preşedintele Bursei, Stere Farmache.
"Preţurile acţiunilor tranzacţionate pe o bursă faţă de o piaţă neorganizată sunt mai mari cu 20-25%", a adăugat Farmache.
“Dacă am merge mai departe cu această formulă cred că nu am fructifica o fereastră de oportunitate pentru 2010, când piaţa IPO (oferte publice iniţiale- nr) va avea o mare dezvoltare” a completat şi Dragoş Neacşu, director executiv la Erste Asset management. El a spus că va fi un bun moment şi pentru listarea pe o bursă externă.
Daniela Lulache a completat că pentru a fi tranzacţionat pe ROTC, trebuie modificat actul constitutiv al Fondului Proprietatea.

Ameninţare la portofoliu
În privinţa portofoliului, reprezentantul Cartesian a precizat că nu a auzit o argumentare bună pentru care cele două companii energetice naţionale trebuie realizate şi că trebuie continuat cu programul iniţial de listare a companiilor din portofoliu, enumerând aici Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.
Daniela Lulache, directorul general al FP a precizat şi ea că listarea ar putea surveni la 6 luni de la semnarea contractului cu administratorul,
însă, acţiunile neplătite ale statului, în valoare de 560 de milioane de lei nu vor fi admise la tranzacţionare. De asemenea, în cazl reorganizărilor din domeniul energetic şi al fuziunilor şi divizărilor din domeniul transporturilor, „FP îşi va exprima o opinie”.

Puncte forte
Tranzacţionarea acţiunilor Fondului pe ROTC este susţinută de Asociaţia Brokerilor, care a organizat şi sistemul alternativ. Iancu Stavrositu, vicepreşedinte al Consiliului de Administrare al Asociaţiei Brokerilor enumeră mai multe avantaje. “Nu ştiu cît impozit a luat statul din tranzacţionarea cu acţiuni FP până acum” a spus el. Potrivit lui Stavrositu, prin introducerea acestui sistem, “acţiunile nu se vor mai vinde pe piaţa gri la colţ de stradă”, iar persoanele care vând şi cumpără nu vor mai face contract la Depozitarul Central, ci este un mecanism bursier. De asemenea, există acoperire teritorială, orice broker din ţară putând intermedia tranzacţii iar deplasarea la Depozitarul Central, singurul loc unde se parafează acum tranzacţiile, este evitată.

Fondul proprietatea a fost creat pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist cărora nu li se mai pot restitui în natură averile confiscate. Acţionarul majoritar al Fondului este Ministerul de Finanţe, cu 63,2% din acţiuni, în timp ce persoanele juridice au 8,2% din capital, iar persoanele fizice – 28,6%.
CNVM a aprobat, la finele lunii octombrie, înfiinţarea sistemelor de tranzacţionare a acţiunilor nelistate la bursă sau pe un sistem alternativ.
Brokerii care vor intermedia transferurile de pe sistemul extrabursier trebuie să respecte aceleaşi reguli în relaţia cu investitorii ca şi pentru tranzacţiile efectuate pe pieţele reglementate şi sistemele alternative de tranzacţionare.

×