x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Recesiune dură: PIB-ul a scăzut cu 6,2%

Recesiune dură: PIB-ul a scăzut cu 6,2%

de Daniela Ivan    |    09 Iun 2009   •   00:00
Recesiune dură: PIB-ul  a scăzut cu 6,2%
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul National

Produsul intern brut (PIB) al României a scăzut în primul trimestru al acestui an cu 6,2% faţă de perioada similară din 2008 şi cu 4,6% faţă de ultimul trimestru din 2008.

Reducerea este cauzată de scăderi importante ale volumului de activităţi în toate sectoarele economice, cu excepţia construcţiilor. Acestea au mers inerţial mai bine în ultimele luni ale anului 2008, însă în primul trimestru al acestui an şi acest sector a intrat în declin. Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), agricultura a scăzut cu 10,9%, industria cu 11,1%, comerţul repararea automobilelor şi articolelor casnice, hoteluri şi restaurante, transporturi şi comunicaţii cu 7,6%, iar activităţile financiare, imobiliare, de închirieri şi serviciile pentru întreprinderi cu 3,8%.

În termeni nominali, Produsul Intern Brut (PIB) a fost de 96,52 miliarde de lei în primul trimestru, în scădere în termeni reali cu 6,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

S-A REDUS CONSUMUL
Vestea proastă este că volumul TVA şi accizelor colectate la bugetul de stat s-a redus cu 9,4%.

"Nu există semnale pozitive în economia românească. Producţia industrială a scăzut peste aşteptări, construcţiile şi retailul au coborât abrupt. Combinate, cifrele anunţă posibilitatea ca trimestrul al doilea să fie mai negativ decât primul", a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist la ING Bank România.

Totodată, cererea pe plan intern este lovită de creşterea şomajului. Consumul a scăzut cu 9,1% în primul trimestru, iar importurile s-au redus cu o treime în primele patru luni.Cererea internă a scăzut în primul trimestru cu 13,7%, comparativ cu acelaşi trimestru din anul trecut, în principal pe seama reducerii cu 9,1% a consumului final total. Populţia şi-a diminuat cheltuielile în principal din reducerea mărfurilor cumpărate (-16%) şi al serviciilor (-5,4%).

Datele statistice mai arată că oamenii şi-au redus cheltuielile din toate zonele, dar nu şi de la alimentare, băuturi şi tutun, sectoare unde vânzările au crescut cu 0,4%. Doar în primele patru luni din 2009, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut cu 7,2%, scădere susţinută de comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-14,4%) şi de vânzarea de produse nealimentare (-4,9%). Importurile au scăzut cu 40% în aprilie, iar exporturile s-au redus cu 23% faţă de luna similară din 2008, deficitul comercial al României reducându-se pentru a şaptea lună la rând, la 835,1 milioane euro, potrivit datelor preliminare publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Exprimat în moneda naţională, deficitul comercial al României s-a redus cu 55,77% în aprilie faţă de luna similară din 2008, la 3,529 miliarde lei.

ESTIMĂRI

Pentru acest an, Comisia Naţională de Prognoză (CNP) anticipează o reducere a PIB în termeni reali de 4%, prognozele fiind similare cu cele ale FMI şi ale Comisiei Europene.
FMI anticipează o contracţie a economiei de 4,1% în acest an, în timp ce prognoza Comisiei Europene este de -4%.
Pentru 2010, atât FMI, cât şi Comisia Europeană anticipează că economia va stagna, CNP anticipând o creştere de 0,1%.
Pe de altă parte, FMI anticipează că economia îşi va reveni în 2011, când creşterea este estimată la 5%, susţinută de revenirea cererii interne.
Autorităţile au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentanţii FMI în privinţa unui acord stand-by pe doi ani cu instituţia financiară pentru 12,95 miliarde euro şi asupra unui pachet total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD în valoare de 19,95 miliarde euro.

RECESIUNE ÎN EUROPA DE EST

Toată regiunea se confruntă cu scăderi ale PIB cauzate de efectele crizei financiare globale, care a tăiat finanţările externe şi a lovit cererea pentru bunurile şi mărfurile produse pe plan local.


Prăbuşirea producţiei industriale şi activităţilor comerciale înregistrată în primul trimestru al acestui an în Europa de Est a fost principala cauză a recesiunii, transmit agenţiile de presă internaţională. Şi biroul de statistică al Ungariei a anunţat o contracţie a PIB cu 6,7%în primului trimestru . De asemenea, Ungaria a înregistrat în aprilie un excedent comercial de 429,7 milioane euro, faţă de 502,6 milioane euro în martie."E clar că scăderea producţiei industriale a tras indicatorii în jos. Cheltuielile de consum au scăzut de asemenea semnificativ. Singurul semnal pozitiv este că importurile au scăzut mai abrupt decât exporturile, evoluţie cauzată evident de cererea internă redusă", a arătat statisticianul ungar Peter Szabo.


În Cehia, biroul de statistică a confirmat cifrele preliminare care au indicat o corecţie de 3,4% a PIB în primul trimestru, însă a anunţat că rata inflaţiei pentru luna mai a fost zero, deşi economiştii anticipau o creştere medie a preţurilor de 0,1%. "În ceea ce priveşte PIB-ul, avem acum mai multe detalii şi putem observa că nu este vorba numai despre impactul negativ al comerţului internaţional, ci şi despre scăderea rapidă a investiţiilor în Cehia", a arătat un economist ceh.

×
Subiecte în articol: economic trimestru scăzut