x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Recesiunea economică va fi de "doar" 7%

Recesiunea economică va fi de "doar" 7%

18 Dec 2009   •   00:00

Contracţia economică se va limita în acest an la 7%, iar PIB-ul va creşte în 2010 cu 1,3%, a declarat joi şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks. Prognozele anterioare ale Fondului indicau o scădere de 7,5%-8% pentru 2009 şi un avans de 0,5% pentru 2010.



"Prognoza macroeconomică a României pare mai bună decât la începutul lunii noiembrie, datorită consolidării cererii externe. Estimăm acum că, în acest an, scăderea economică va fi limitată la circa 7% (din PIB), iar creşterea va deveni pozitivă în 2010, la circa 1,3%", a arătat Franks într-un comunicat care concluzionează vizita de trei zile a unei echipe de experţi ai FMI şi Comisiei Europene (CE) la Bucureşti.

LEGEA PENSIILOR
Măsurile agreate de FMI cu Finanţele pentru atingerea ţintei de deficit bugetar de 5,9% din PIB în 2010 vizează reducerea cheltuielilor publice cu 2,5% din PIB, fiind nevoie de progres în ceea ce priveşte Legea Pensiillor şi a Responsabilităţii Fiscale, potrivit FMI. "Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană au ajuns la un acord cu Guvernul la nivel tehnic în ceea ce priveşte conţinutul proiectului de buget pe 2010. Pentru a atinge un deficit bugetar 5,9% din PIB, au fost stabilite măsuri de 2,5 puncte procentuale din PIB, în special pe partea de cheltuieli. Pentru a putea merge înainte, bugetul final va trebui să fie consistent cu parametrii agreaţi. Este de asemenea important să fie realizat progres în următoarele săptămâni în ceea ce priveşte reformele structurale, cum ar fi Legea Pensiilor sau Legea Responsabilităţii Fiscale", a declarat şeful misiunii de evaluare a acordului cu FMI, Jeffrey Franks.

BANII ÎN FEBRUARIE

O echipă de tehnicieni a FMI şi CE s-a aflat la Bucureşti pentru o vizită de trei zile care s-a încheiat miercuri. Experţii instituţiilor internaţionale au discutat cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice despre proiectul de buget pe 2010. Franks a arătat, în comunicat, că o misiune comună a FMI, CE şi BM ar putea vizita România în ianuarie, pentru concluzionarea celei de-a doua evaluări sub acordul stand-by, care condiţionează deblocarea celei de-a treia tranşe din împrumut. "În baza progreselor înregistrate până acum, suntem optimişti că echipa va putea transmite rapid evaluarea către Boardul Executiv al FMI, pentru o şedinţă care va avea loc până la mijlocul lunii februarie. Dacă Boardul ia o decizie favorabilă, poate urma deblocarea fondurilor", conchide Franks. Până în prezent, România a primit primele două tranşe din împrumutul de la FMI, ce însumează 6,9 miliarde de euro. Tranşa a treia, de 1,5 miliarde de euro, era programată pentru luna decembrie, iar cea de-a patra, de aproximativ 820 millioane de euro, pentru luna martie a anului viitor.

×
Subiecte în articol: economic