x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Restructurari la BNR

Restructurari la BNR

de Daniela Ivan    |    10 Noi 2010   •   00:00

Banca Naţională a României pregăteşte o restructurare a activităţii plecând de la ultima aliniere între activitatea băncii centrale şi cea a Băncii Europene. Nu s-a discutat însa nici o cifră privind disponibilizările, ci doar principii, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Acesta a făcut aceste precizări în urma informaţiilor care au apărut ieri în presă ca  BNR va disponibiliza salariaţii din teritoriu, cei mai mulţi de la supraveghere bancară, întrucât această activitatea se face aproape exclusiv la nivel central.

"Vreau să fac următoarele precizări. În primul rând, până la această oră, la BNR nu s-a discutat despre nici un fel de cifre, se discută numai principii. A doua chestiune, aceasta ar fi cam a cincea restructurare care se face la banca centrală, ideea nefiind nicidecum disponibilizarea de personal, ci modernizarea activităţii", a spus Vasilescu.

El a precizat că modernizându-se activitatea în BNR s-a plecat de la un corp de activitate de 6.000 de oameni şi s-a ajuns într-un anumit moment la 1.500, dar apoi a fost nevoie de altă reorganizare şi direcţii noi şi s-a ajuns la "1.600 şi ceva" de angajaţi.

PIERDERI DE 120 MILIOANE DE EURO ÎN SISTEMUL BANCAR
Băncile au pierdut circa 120 milioane de euro, în prima parte a acestui an. "Din cele 40 de institutii de credit jumatate au încheiat anul cu pierderi, jumătate cu profit", a declarat Florin Georgescu, primviceguvernator al BNR. El a mai precizat ca primele trei bănci din sistem care deţin peste 40% din cota de piaţă au realizat 48% din profitul obţinut de grupul băncilor care au înregistrat profit.

×