x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România şi Ungaria ar putea intra în incapacitate de plată

România şi Ungaria ar putea intra în incapacitate de plată

16 Iun 2010   •   00:00

Atenţia pieţei se va îndrepta în curând spre ţările est-europene şi sunt deja îngrijorări legate de România şi Ungaria. Lipsa unor reforme semnificative ar putea duce ţările la incapacitate de plată în viitorul nu tocmai îndepărtat, consideră David Karsbol, Chief Economist la Saxo Bank.



"Am ajuns acum la punctul în care fiecare bancă din lume mizează pe cât de solide sunt finanţele publice din ţara care garantează pasivele băncii. Acest lucru înseamnă că toţi trebuie să se concentreze pe finanţele publice, lucru care se şi întâmplă", afirmă Karsbol într-o analiză realizată de bancă. Potrivit analizei, există anumite probleme în Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia şi Spania şi în câteva dintre ţările est-europene, precum România şi Ungaria.

"În lipsa oricăror reforme semnificative, care reprezintă totodată o alternativă dificilă, ar trebui să ne aşteptăm la incapacitate de plată (default) în viitorul nu tocmai îndepărtat. Dar chiar dacă una sau mai multe dintre aceste ţări ar eşua şi ar ajunge la restructurarea datoriei, ar trebui ca lucrurile să fie în ordine atâta vreme cât majoritatea ţărilor G10 vor avea finanţe sustenabile. Problema este că nu au", spune oficialul Saxo Bank, citat de Mediafax.

De asemnea, Karsbol recomandă investitorilor să nu se lase "prinşi" cu poziţii long (de cumpărare) pe forint sau leu.

"Cu FMI-ul rămas fără bani, piaţa va aştepta din ce în ce mai mult restructurarea în Europa de Est. Întrucât FMI este factorul determinant, ar trebui să ne îngrijoreze şi situaţia ţărilor baltice, din nou", subliniază economistul Saxo Bank.

Lipsa înţelegerii politice a acestor probleme şi faptul că majoritatea politicienilor au fost contaminaţi cu "boala marinarului keynesian beţiv pus pe cheltuit" garantează realmente faptul că deficitele bugetare vor continua cel puţin în următorii 3-5 ani şi, probabil, o perioadă mult mai îndelungată, se spune în analiză.

Potrivit analizei, consumatorii au redus doar moderat din cheltuieli, iar rata consum/PIB a economiei europene oscilează în continuare în jurul valorii de 70%, valoare mult prea mare pentru a asigura creştere pe termen lung.

"Băncile mint în continuare cu privire la bilanţuri şi ne determină să suspectăm faptul că se află încă în insolvenţă. Băncile din SUA sunt insolvente din cauza defaulturilor masive la creditele ipotecare, iar cele din Europa sunt insolvente pe de-o parte din acelaşi motiv şi, pe de altă parte, din cauza expunerii iresponsabile la sud-estul Europei", consideră Karsbol.

Totodată, cheltuielile guvernelor continuă să crească, cu puţine încercări reale de a le reduce. Programele de salarizare foarte generoase au rămas neatinse în majoritatea ţărilor europene.

Analiza economistului Saxo Bank face referiri la un studiu realizat de Banca Reglementelor Internaţionale prin care s-a estimat rata datoriei guvernamentale din PIB a mai multor economii dezvoltate utilizând trei scenarii diferite.

Astfel, în scenariul de bază, în care guvernele nu fac modificări în programele de salarizare şi cele de asistenţă socială pentru persoanele în vârstă, analiştii Băncii Reglementelor Internaţionale se aşteaptă ca Marea Britanie să ajungă la o rată a datoriei guvernamentale de 540% din PIB în 2040, iar pentru SUA şi Japonia, cifrele sunt de 450% şi respectiv 600% din PIB.

"Bineînţeles, acest lucru nu se va întâmpla. Fie că guvernele vor face ajustări moderate sau graduale, fie vor face ajustări moderate sau graduale şi vor păstra cheltuielile privind asistenţa socială pentru vârstnici constante", se menţionează în raportul citat.

În situaţia în care guvernele vor face ajustări moderate, datoria totală este preconizată să depăşească 500% din PIB în opt dintre economiile respective, inclusiv SUA, Marea Britanie şi Japonia Spania şi Franţa.

Între 1997 şi 2040 ratele vor creşte în medie cu 66% sau mai mult de 200 de puncte procentuale din PIB.

"Pe scurt, în 30 de ani toată lumea va arăta ca Japonia. Mai bine am învăţa cum gătim orezul şi să îi punem pe cei în vârstă de 75 de ani să îngrijească de cei în vârstă de 100 din aziluri", afirmă Karsbol.

Potrivit economistului Saxo Bank, acest lucru nu se va întampla, iar singurul motiv pentru care Japonia a reuşit să rămână pe linia de plutire până acum este pentru că economiile sale publice au fost atât de mari.

"Situaţia s-a schimbat şi Japonia intră acum în zonă extremă de pericol unde ar fi stupid să presupunem că investitorii interni vor continua să învârtă la nesfârşit mingea unei datorii din ce în ce mai mari la randamente din ce în ce mai mici", mai spune Karsbol.

Karsbol îşi exprimă îngrijorările că politicienii ignoră dimensiunile problemei, concentrându-se asupra unor "speculaţii dezastruoase" decât să se confrunte cu problema reală a deficitelor bugetare şi povara datoriilor.

El precizează că majorarea vârstei de pensionare cu 2-3 ani, reducerea salariilor angajaţilor publici cu 5-10% şi a transferurilor sociale cu 5% ar trebui, în general, să echilibreze suficient bugetele în multe ţări.

"Da, cifrele PIB-ului ar arăta îngrozitor în decursul a unu sau două trimestre şi venitul real disponibil al multor grupuri ar fi Ťbombardat înapoiť la nivelul anului 2001, dar 2001 nu a fost un mormânt al mulţimilor sociale. (...) Piaţa de acţiuni şi cea de obligaţiuni s-ar stabiliza imediat, la fel şi pieţele interbancare, din moment ce garanţiile pe pasivele băncilor nu ar mai fi atrase în datorii", mai spune Karsbol.

Saxo, cu sediul central în Danemarca, este o bancă de investiţii cu profil internaţional, specializată în servicii online de trading şi investiţii pe pieţele financiare. Saxo poate intermedia, pentru investitori privaţi şi instituţionali, tranzacţii valutare, cu titluri CDS, ETF, acţiuni, contracte futures sau stock options şi alte instrumente derivate prin intermediul platformelor online de trading. Banca asigură totodată servicii de consiliere şi administrare a fondurilor şi portofoliilor.

×
Subiecte în articol: economic