x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie "România va ieşi din criză în acest an"

"România va ieşi din criză în acest an"

de Daniela Ivan    |    28 Mai 2010   •   00:00
"România va ieşi din criză în acest an"
Sursa foto: /Agerpres

Preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), Ion Ghizdeanu, ne-a dat ieri o veste bună, aproape în acelaşi timp cu veştile rele venite de la Guvern. România are capacitatea să iasă din criză în acest an, iar cel mai târziu în ultimul trimestru economia ar putea reveni pe creştere, apreciază specialiştii CNP.



"De la lună la lună apar schimbări, apar tendinţe negative sau pozitive, astfel că este greu să spunem când vom ieşi din criză. (...) România are capacitatea să iasă din criză în acest an. Există cea mai mare probabilitate ca până la sfârşitul anului - în ultimele trimestre, poate în trimestrul patru - să treacă în zona creşterii economice pozitive", a declarat Ion Ghizdeanu. El a mai adăugat că abia din 2012 economia va avea o creştere bună.

"După un an de stabilizare şi uşoară creştere în 2011, vom putea vorbi despre o creştere sănătoasă din 2012. Dacă programele de susţinere a economiei vor avea resurse suficiente şi vor fi utilizate, pentru 2011-2012 vom avea o creştere economică pozitivă", a arătat preşedintele CNP.

Pe de altă parte, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, consideră că România va sta într-o groapă de potenţial economic o lungă perioadă de timp până când relansarea va putea începe. "Există un element nou, care este această criză economică, ce a izbucnit în 2007, a început să ne afecteze în 2008 şi, solid, în 2009, şi continuă să ne afecteze.

Este o criză a cărei extensie este mult mai mare decât şi-a imaginat oricine la momentul izbucnirii. S-a discutat despre diverse variante: V, U, W, ultima variantă fiind un U cu o bază extrem de lungă. Vom sta într-o groapă de potenţial economic o lungă perioadă de timp până când relansarea va putea începe. Nu o putem estima, nu o poate estima nimeni în acest moment", a declarat Vlădescu pentru Antena 3.

Speranţele specialiştilor CNP sunt legate de gradul de absorbţie a fondurilor europene, care ar putea stimula creşterea economică. "Ar trebui să reuşim să facem un salt în absorbţia fondurilor europene. Dar în următorii trei-patru ani nu mai există perspectiva de a atinge nivelurile de dezvoltare şi de investiţii din perioada 2008. S-a schimbat potenţialul, s-au schimbat motoarele de creştere.

Dacă înainte de criză media creşterii economice a fost de 6%, evenimentele din ultima perioadă fac să nu mai existe posibilitatea să se depăşească un nivel de 4% creştere economică pe termen mediu. Criza a afectat elemente de structură ale modelului economic european şi mondial", a adăugat Ghizdeanu.

×
Subiecte în articol: economic romania criza economica