x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii se aşteaptă să sărăcească

Românii se aşteaptă să sărăcească

15 Iun 2010   •   00:00

Peste 60% din locuitorii României susţin că veniturile personale vor scădea în 2010, în timp ce 27% consideră că acestea vor rămâne la acelaşi nivel, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie, potrivit Agerpres. Situaţia s-a înrăutăţit lunar. Astfel, din luna februarie şi până în luna mai, ponderea celor care consideră că veniturile le vor scădea în 2010 aproape că s-a dublat, ajungând de la 34% la 62%.

În ceea ce priveşte viitorul, 45% dintre respondenţii studiului au afirmat că sunt optimişti, iar 17% s-au declarat pesimişti. Conform sursei citate, 8% din respondenţi cred că li se vor majora veniturile în 2010.
Jumătate din cei chestionaţi au declarat că deţin poliţe de asigurare.

Majoritatea celor care nu au asigurare, respectiv 56%, susţin că motivul este legat de faptul că nu au venituri suficiente, iar 21% că nu au încredere în companiile de asigurări. Doar 22% din români deţin asigurare de viaţă, 11% au asigurare de protecţie în caz de boală sau accident, 2% pentru economisire, 3% au asigurări de acumulare pentru copii, 9% au încheiate asigurări medicale, iar 14% au asigurări pentru pensie, potrivit sondajului IRES. De asemenea, studiul a relevat că 22% din populaţie intenţionează să încheie o asigurare de viaţă în următoarele 12 luni, în timp ce doar 10% din respondenţi sunt siguri de acest lucru, iar 64% nu doresc să încheie o asigurare de viaţă, motivul fiind legat de faptul că nu deţin venituri (57%). O treime din români consideră că pe termen mediu şi lung este nevoie să acumuleze o sumă de bani pentru pensie, altă treime, pentru studiile copiilor, iar 22% nu strâng bani. Majoritatea respondenţilor, respectiv 58% dintre cei chestionaţi, au afirmat că au încredere "puţină" şi "foarte puţină" în companiile de asigurări.

×
Subiecte în articol: economic