x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Rompetrol, strânsă cu uşa

Rompetrol, strânsă cu uşa

18 Iun 2009   •   00:00
Rompetrol, strânsă cu uşa
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul National

Dinu Patriciu, directorul general executiv al grupului Rompetrol şi acţionar minoritar cu 25% în cadrul companiei, are probleme în a asigura finanţarea programului de cheltuieli de capital al societăţii, de 90 de milioane de dolari în acest an, potrivit agenţiei de evaluare Standard&Poor's.



S&P a revizuit ieri în scădere ratingul Rompetrol Group pentru datoriile pe termen lung, de la "B+" la "B", cu perspectivă negativă, în urma îngrijorării privind capacitatea KazMunaiGaz, care deţine 75% din titluri, de a furniza la timp lichidităţi.

Agenţia consideră că Rompetrol se confruntă cu mai multe provocări în 2009, precum necesitatea de finanţare a programului de cheltuieli de capital de 90 de milioane de dolari, refinanţarea datoriilor bancare pe termen scurt, nivelul scăzut al lichidităţilor, precum şi înrăutăţirea mediului de afaceri în România şi în sectorul de rafinare a petrolului, transmite Mediafax.

Conform sursei citate, rezolvarea acestor probleme va depinde, într-o anumită măsură, de sprijinul din partea companiei-mamă.

La data de 30 mai, o altă agenţie de evaluare, Fitch Ratings, anunţa că lichidităţile Rompetrol sunt insuficiente pentru a acoperi datoriile pe termen scurt, de 706 milioane de dolari ale Rompetrol. S&P se aşteaptă totuşi ca societatea KazMunaiGaz să extindă termenele de plată pentru livrările de ţiţei către Rompetrol. S&P a pus sub supraveghere ratingul companiei din Kazahstan pentru datoriile pe termen lung, ca urmare a expunerii la probleme din sectorul bancar kazah.

Toate tranzacţiile desfăşurate de KazMunaiGaz, inclusiv achiziţia Rompetrol din 2007, sunt anchetate de autorităţile din Kazahstan în cadrul unei investigaţii mai largi, desfăşurată la toate companiile de stat, ca urmare a scandalurilor de mită.

×
Subiecte în articol: economic rompetrol