x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ruşii vor să acapareze gazele pentru Nabucco

Ruşii vor să acapareze gazele pentru Nabucco

23 Aug 2010   •   00:00

Speriată de progresele pe care Uniunea Europeană le face în privinţa diversificării energetice, Rusia încearcă cu tot dinadinsul să pună piedici. De data aceasta, găselniţa este plantarea gigantului petrolier de stat Rosneft în proiect cu o companie care trebuia să furnizeze gaze din nordul Irakului pentru Nabucco.



Premierul rus, Vladimir Putin, a discutat despre posibile colaborări în domeniile petrolier şi de gaze din Irak cu Hamid Jafar, preşedintele Crescent Petroleum, şi cu fostul premier irakian Ayad Allawi, actualmente membru al Parlamentului, potrivit Reuters.

Deocamdată, singurul rezultat este investiţia de 630 de milioane de dolari pe care cel mai mare producător rus de ţiţei o va face pentru a fora după gaze şi petrol. Rosneft s-a alăturat companiei Crescent din Emiratele Arabe Unite pentru o concesiune de gaz din emiratul arab Sharjah.

Vicepremierul rus Igor Sechin a declarat sâmbătă seară că Rosneft şi Crescent vor începe producţia în 2013 şi că zăcământul conţine circa 70 de miliarde de metri cubi de gaze şi 16 milioane de tone de gaz condensat. Sechin a mai spus că Rosneft va deţine 49%.

Sechin, care este şi preşedintele gigantului de stat Rosneft, anunţa în mai că Rusia este determinată să realizeze proiecte de gaze în Irak. Anul trecut, o altă companie din Emiratele Arabe Unite, Dana Gas, a format un consorţiu cu OMV din Austria şi MOL din Ungaria pentru a pompa gaze naturale de ajuns în Kurdistanul irakian, astfel încât să dea un impuls pentru gazoductul Nabucco.

Nabucco este un competitor pentru gazoductul South Stream, realizat de Gazprom şi italienii de la Eni.

Rusia a anunţat în mod repetat că nu vede Nabucco drept un competitor, dar mulţi analişti nu exclud ca Moscova să se alăture proiectului sau unuia dintre furnizorii săi, pentru a-i înţelege dinamica şi a încerca să-l controleze.

Nu este, astfel, surprinzător că tot ieri Nabucco Gas Pipeline International a nunţat că gazoductul va fi alimentat cu gaze naturale din Azerbaidjan, Turkmenistan şi Irak prin două conducte către Georgia şi Irak. "Vor exista conducte de alimentare către graniţa turco-georgiană şi către cea turco-irakiană. Ruta planificată oferă o gamă largă de surse de aprovizionare pentru Nabucco, care va primi gaz din Azerbaidjan, Turkmenistan şi Irak. (...) Din cauza contextului politic, Nabucco Gas Pipeline International nu are în vedere o a treia linie de alimentare către graniţa turco-iraniană", a anunţat compania de proiect într-un comunicat. Realizarea Nabucco va costa 7,9 miliarde de euro. Proiectul este realizat de un consorţiu format din Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), MOL (Ungaria), OMV (Austria), RWE (Germania), Transgaz (România). Fiecare companie are o participaţie de 16,67%. Luna trecută, Gazprom a invitat RWE să se alăture South Stream, într-o mişcare caracterizată de presa rusă drept "o lovitură" pentru Nabucco. Cu excepţia României, toate celelalte state şi companii care realizează Nabucco sunt partenere şi la South Stream sau au diverse colaborări energetice cu Gazprom.

×
Subiecte în articol: economic