x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scandalul fregatelor: Guvernul renunţă la BAE Systems

Scandalul fregatelor: Guvernul renunţă la BAE Systems

de Jurnalul National    |    19 Apr 2008   •   00:00
Scandalul fregatelor: Guvernul renunţă la BAE Systems
Sursa foto: Rompres foto/

Guvernul a renunţat la programul cu BAE Systems privind achi­ziţia de servicii şi produse “Suport lo­gis­tic pe termen lung pentru frega­tele T 22 R, Regele Ferdinand şi Regina Maria”

Guvernul a renunţat la programul cu BAE Systems privind achi­ziţia de servicii şi produse “Suport lo­gis­tic pe termen lung pentru frega­tele T 22 R, Regele Ferdinand şi Regina Maria”. Decizia a fost luată de­oarece “cadrul legal nu mai corespunde realităţii”. CSAT a aprobat luna tre­­cută anularea procedurii de achi­z­iţie pentru pachetul de produse şi servicii de suport logistic în termen  20 de zile de la notificarea părţii bri­ta­nice. Po­tri­vit HG nr. 1883/2004, su­­portul logistic asi­gurat de BAE Sys­tems avea du­rata de 15 ani. Gu­ver­nul precizează că acti­vităţile de suport logistic pe termen lung vor fi contractate concomitent cu iniţierea celei de-a doua etape de moderni­zare a fregatelor.

Achiziţia fregatelor a fost stabi­­lită în 2002. Sco­pul era dotarea For­ţelor Na­vale Române cu nave complet in­ter­ope­rabile cu navele NATO, dar şi crea­rea unui parteneriat cu Marea Britanie pe termen lung şi iniţierea programului de su­port logistic pentru viitor. Navele au cos­tat 116 mi­­lioane de lire sterline, fi­nan­ţarea fiind făcută prin cre­dite ex­terne ga­rantate gu­ver­namental.

 

ÎNTÎRZIERE. Acordul era pre­văzut cu un program de offset pentru 5 ani, prin care banii cheltuiţi pentru sigu­ranţa na­ţională trebuie să se în­toar­că într-o formă sau alta în economia naţională. Circa 60% din valoa­rea acestui offset avea ca beneficiar in­dus­tria de apărare, iar 10%-20% din program era adre­sat MApN pentru programe de in­struire. În cursul vi­zitei din noiembrie 2007 a minis­trului Meleşcanu în Marea Bri­tanie, părţile română şi britanică au constatat că programul de offset era mult rămas în urmă.

×
Subiecte în articol: economic