x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Situaţie neoficială de urgenţă la gaze naturale

Situaţie neoficială de urgenţă la gaze naturale

09 Feb 2010   •   00:00
Situaţie neoficială de urgenţă la gaze naturale
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

În România pare să se fi instituit situaţia neoficială de urgenţă, în care consumul de gaze naturale este raţionalizat, dar oficial ne merge bine.

Autorităţile stau acum de două ori pe gânduri înainte de a decreta o nouă situaţie de urgenţă după ce trecerea pe păcură a făcut găuri în bugetul şi aşa peticit al centralelor electrotermice (CET) din marile oraşe din cauza costurilor suplimentare.

Electrocentrala Bucureşti, care alimentează cu căldură Bucureştiul şi Constanţa, mai are stocuri de păcură pentru doar două-trei zile, a declarat pentru Jurnalul Naţional Irina Duică, directorul comercial al societăţii. După care va trebui să împrumute păcură de la Administraţia Rezervelor Statului, cu o dobândă suplimentară de 8%. Autorităţile au instituit, în perioada 25-29 ianuarie, situaţia de urgenţă în aprovizionarea cu gaze naturale, din cauza temperaturilor scăzute.

În această perioadă, furnizarea de gaze către unele companii a fost oprită, iar producătorii de energie termică au trecut la utilizarea combustibililor alternativi.

PĂCURĂ SCUMPĂ
Surse din cadrul Ministerului Economiei precizau săptămâna trecută pentru Jurnalul Naţional că ridicarea situaţiei de urgenţă s-a făcut doar pentru ca CET-urile din marile oraşe să consume iarăşi gaze naturale şi nu păcură. În tot acest timp, combinatele chimice de producţie a îngrăşămintelor (Interagro, Amonil, Azomureş) nu au primit gaze, în vreme ce Elcen a avut consumul de gaze raţionalizat. Irina Duică, directorul comercial, declara luni că dintr-un consum normal de 7,2 milioane de metri cubi de gaze zilnic, compania este limitată la 4,8 milioane de metri cubi de gaz, iar restul de 30% din necesar este compensat prin păcură.

Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, a declarat luni seară că Rusia va diminua exporturile de gaze cu 2 milioane de metri cubi de gaze, din 10 milioane de metri cubi cât e normal. Ieri, Ministerul Economiei, condus de Adriean Videanu, a anunţat că importurile de gaze naturale din Rusia se încadrează în prevederile contractelor, fiind de 8,9 milioane de metri cubi pe zi.

Ministerul arată că, la nivel naţional, consumul este de 63,1 milioane de metri cubi de gaze, din care producţia internă este de 32,2 milioane de metri cubi, iar din depozite sunt extrase zilnic 22 de milioane de metri cubi.

NOTIFICARE DE LA RUŞI
"Am fost notificaţi de partea rusă că în următoarele zile vom primi o cantitate de 8,9 milioane de metri cubi pe zi de gaze naturale. Presiunile în reţeaua de transport înregistrează valori normale care asigură alimentarea în condiţii de siguranţă a tuturor consumatorilor", se arată într-un comunicat al MECMA. La aceeaşi cantitate de energie produsă, utilizarea păcurii creşte costurile de producţie cu 30%.


×