x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Statul omoară industria cu gazul

Statul omoară industria cu gazul

30 Mar 2009   •   00:00
 Statul omoară industria cu gazul
Sursa foto: /Reuters

Menţinerea preţului la gaze naturale la acelaşi nivel, în ciuda ieftinirii continue a preţului de import, face ca industria românească, şi aşa afectată de criză, să fie necompetitivă faţă de alte ţări. Produsele româneşti au, astfel, toate şansele să rămână în raft şi foarte multe firme pot ajunge în faliment, avertizează patronatele.



Petre Lificiu, preşedintele Auto­rităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), a recunoscut sâmbătă că preţurile ar fi putut să scadă, dar că această ieftinire ar putea veni în toamnă. Coincidenţă sau nu, tot atunci ar trebui să se organizeze alegerile prezidenţiale.

"Întrebarea este legitimă: dacă gazul din import scade şi barilul scade, de ce preţul gazului nu scade? Pentru că s-au acumulat costuri din anul trecut, neplă­tite, sunt costuri amânate care s-au rostogolit. Aceste costuri din urmă trebuie acoperite. Puteam să scădem acum preţul gazului. Era o posibilitate de circa 3%, nu mai mult. Dar acum vine vara, consumul scade, costul este mai uşor de suportat, mai ales că l-am menţinut constant, ca să-şi acopere ei costurile din urmă, ce-au cheltuit distribuitorii şi transportatorii", a declarat Lificiu la Galaţi.

Din oc­tombrie-noiembrie 2008, de când criza economică a zguduit industria româ­nească, ponderea importurilor a scăzut constant, de la 33% până la 18,84% din consum în luna martie, incluzând aici şi partea industrială şi cererea casnică. Lificiu îşi contrazice propriii experţi din ANRE, care arătau în­tr-un document postat pe pagina de in­ternet a instituţiei că preţul gazelor fur­nizate în regim reglementat, inclusiv populaţia, ar putea scădea cu 11,9% începând cu 1 apri­lie. Preţul gazelor de import a scăzut de la maximul de 540 de dolari/1.000 mc din iarnă la 370 de dolari, iar concernul rus Gazprom estimează un preţ mediu pe gaz de 208 dolari în acest an.

INDUSTRIA IA FOC

Preţul gazelor afectează foarte mult industria chimică. Numai Interagro anunţa săptămâna trecută că dă afară 6.700 de angajaţi şi închide toate cele şase combinate. Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie a pro­testat în luna ianuarie la Ministerul Agriculturii, solicitând acordarea unei subvenţii de 400 de lei la hectar fermierilor pentru îngrăşăminte.

Sindicaliştii au semnat apoi un protocol cu Agricultura, cât şi cu Ministerul Economiei. Însă Mi­nisterul Agriculturii a anunţat că un astfel de sprijin nu este permis de Comisia Europeană. Astfel că reducerea preţului este ultima şansă pentru menţinerea locurilor de muncă, dar şi pentru conti­nuarea producţiei de îngrăşăminte.

ANRE a fost acuzată în dese rânduri de favorizare. "Asta se va vedea în costuri, produsele româneşti nu se vor mai vinde şi foarte multe firme vor da faliment", declara recent Ovidiu Nicolescu, preşe­dintele Consiliului Naţional al IMM-urilor. El a acuzat în special producătorii Petrom şi Romgaz, arătând spre profiturile uria­şe. Romgaz estimează pentru 2008 un profit net de 130 de mili­oane de euro.

De asemenea, Asociaţia Oa­m­enilor de Afaceri din România (AOAR) a solicitat naţionalizarea E.ON Gaz, deoa­rece distribuitorul a solicitat majorări de tarif, deşi preţul extern s-a prăbuşit.

×
Subiecte în articol: economic