x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tratament anticriză cu vin

Tratament anticriză cu vin

de Dan Constantin    |    25 Iun 2009   •   00:00
Tratament anticriză cu vin
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

În plină criză, investiţiile în capacităţi noi de producţie sunt flori rare. Îţi trebuie curaj, dar, mai ales, claritate şi siguranţă ale planului de afaceri.



Dr Puşcă este de mulţi ani o "marcă" în domeniul viticulturii. Este, cred, cel mai titrat specialist în domeniul producţiei de vin şi are de-a lungul carierei profesionale, ce se întinde pe mai bine de 40 de ani, realizări impresionante. Dacă s-ar face o academie a vinului şi în România, aşa cum alte ţări din Europa au făcut-o, Ion Puşcă ar fi printre primii aleşi. Îi cunosc frământările şi zbaterile, eforturile lui de a promova vinul românesc, a cărui istorie se împleteşte cu cea a grâului în spaţiul nostru carpato-dunărean.

PODGORIA DIN DOBROGEA
Ştie să-ţi vorbească despre soiurile româneşti vechi şi noi, despre calităţile fiecărei podgorii şi este dispus să împărtăşească ştiinţa lui condensată în lucrări ştiinţifice şi monografii de referinţă, publicate şi de Editura Intact.

La vârsta seniorului, dr Puşcă are neliniştea spiritului tânăr şi ambiţia de a dovedi încă o dată că omul sfinţeşte locul. El şi-a mutat locul de multe ori şi a lăsat peste tot ceva solid; o marcă, un produs, o tehnologie, un sistem de organizare.

Acum s-a mutat în Dobrogea, "ţara vinului", cum o numeşte. De pe malurile Dunării până spre ţărmul Mării Negre, condiţiile naturale pentru viticultură sunt propice obţinerii de vinuri de calitate, spune doctorul Puşcă. Suprafeţele pentru alte culturi s-au restrâns deoarece s-au distrus sistemele de irigaţii. Pe dealurile Dobrogei, solul s-a degradat, a devenit pârloagă.

Aici se poate dezvolta viticultură şi de acum mi-am transferat activităţile într-o zonă pe care pot să o valorific. Pe 200 de hectare din zona Peştera, la sud de Canalul Dunăre-Marea Neagră, au fost plantate soiuri de vin nobil, investiţia fiind realizată de compania în care sunt asociat cu viticultori francezi. În această săptămână dăm startul la un combinat de vinificaţie, pe care îl construim de la zero, în mijlocul domeniului.

Investiţia se ridică la 4 milioane de euro şi dorim ca peste un an să facem vinificaţia primei recolte, viţa nouă intrând pe rod în 2010. Este convingător în ce spune, desface şi prezintă planurile lucrării, este emoţionat de febra startului. Nu-i este frică să-şi rişte banii câştigaţi de o viaţă? Întrebarea nu-l surprinde. Mi-o pun mulţi apropiaţi, îmi răspunde, dar inginerul şi economistul titrat explică de ce riscul de a pierde bani este mai mare dacă nu faci nimic cu ei.

HOLDING VITICOL
Doctorul Puşcă este convins că holdingul pe care l-a pus pe picioare, cu ramuri în ferma viticolă, producţie şi comerţ va deveni un etalon pentru capacitatea Dobrogei de a-şi valorifica darurile date de la Dumnezeu. Un veritabil muzeu al vinului, sub garanţia aceluiaşi nume, a fost deschis pe drumul spre mare, în localitatea Făclia.

Este popas viticol şi culinar cu nimic mai prejos decât ceea ce găseşti în zonele viticole din Italia, Spania, Franţa sau Portugalia.

Criza tratată cu vin! Iată un răspuns la ceea ce nu oferă politicienii în dezbaterile lor sterile.

×
Subiecte în articol: economic