x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tun la Astoria Snagov

Tun la Astoria Snagov

de Diana Rucinschi    |    08 Iul 2008   •   00:00
Tun la Astoria Snagov

Acuzaţii ● Sindicatele feroviare semnalează o nouă afacere imobiliară
Conducerea Societăţii Feroviare de Turism a dat pe nimic Hotelul Astoria din Bucureşti, acuză Cartel Alfa şi Federaţia Mecanicilor de Locomotivă. Potrivit lor, s-ar pregăti un "tun" similar cu complexul hotelier Snagov.



Acuzaţii ● Sindicatele feroviare semnalează o nouă afacere imobiliară
Conducerea Societăţii Feroviare de Turism a dat pe nimic Hotelul Astoria din Bucureşti, acuză Cartel Alfa şi Federaţia Mecanicilor de Locomotivă. Potrivit lor, s-ar pregăti un "tun" similar cu complexul hotelier Snagov.

Complexul Astoria Snagov ar putea fi vîndut sub preţul pieţei, la fel ca şi Hotelul Astoria din Capitală, pierdut de Societatea Feroviară de Turism în urma unei executări silite pentru plata unor datorii infime, a declarat ieri preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu. Hotelul Astoria din Bucureşti, o veritabilă "comoară" de peste 10 milioane de euro, situată vizavi de Gara de Nord, adică într-o zonă foarte interesantă din punct de vedere imobiliar, a fost vîndut pentru a acoperi o datorie de 200.000 de lei. Cartel Alfa şi Federaţia Mecanicilor de Locomotivă (FML) acuză faptul că întreaga tranzacţie a fost minată de elemente dubioase şi că în spate ar sta interese obscure. În plus, sindicatele au semnalat faptul că s-ar "coace" tranzacţii similare, avînd ca obiect complexul hotelier Astoria Snagov şi o serie de terenuri din Băneasa şi Sinaia. "Snagovul va avea aceeaşi soartă dacă nu se plăteşte datoria, care este de 1,9 milioane de lei noi, în total, din care s-au achitat deja 300.000", a declarat Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa.

ELEMENTE DUBIOASE.
Potrivit informaţiilor furnizate de cele două sindicate, Societatea Feroviară de Turism (SFT) a încheiat la 6 iunie 2007 două contracte de asistenţă juridică cu firma de avocatură "Sfîrîială şi Asociaţii" în valoare de 3.000, respectiv 3.500 de euro. Din cauza neachitării facturilor, compania de avocatură a dat în judecată Societatea Feroviară de Turism. Hotelul a fost scos la licitaţie la data de 10 iunie şi atribuit singurului ofertant care s-a prezentat, SC Orhideea Gardens SRL, pentru numai 2,5 milioane de euro. Preşedintele Cartel Alfa susţine că SFT putea să achite datoria în loc să achiziţioneze trei maşini şi că avea oricum la dispoziţie alte active pe care le putea vinde. Sindicaliştii susţin că au existat cîteva momente în care afacerea putea fi oprită, iar hotelul salvat. "Au existat cel puţin două momente-cheie în care se putea opri: fie contractul se plătea la timp, fie datoria era achitată în termenul stabilit de executorul judecătoresc. Şi aici a fost ceva în neregulă, pentru că a fost plătită o parte din datorie, dar executorul judecătoresc nu a fost anunţat. Hotelul ar mai fi putut fi salvat şi dacă se achita cauţiunea de 19.000 RON", a declarat Iulian Măntescu.

Control

"Deşi s-a făcut executarea silită, nu a fost făcut anunţ public, prin urmare fiind un singur ofertant. Este vorba de SC Orhideea Gardens, o firmă care aparţine unui domn Daniel Piturlea", spune Iulian Măntescu. Corpul de control al Ministerului Transporturilor a verificat situaţia şi a constatat că  "directorul SFT nu a făcut demersurile necesare pentru a împiedica pierderea activului, care are o valoare de 40 de ori mai mare decît a datoriilor". Luminiţa Gliga, directorul general al SFT, ne-a declarat că este atacată din toate părţile, dar a refuzat să aprofundeze discuţia, susţinînd că este ocupată.

×
Subiecte în articol: economic astoria