x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie UE ne cere să tăiem cheltuielile

UE ne cere să tăiem cheltuielile

de Daniela Ivan    |    14 Mai 2009   •   00:00
UE ne cere să tăiem cheltuielile
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Comisia Europeană (CE) a declanşat ieri procedura de deficit excesiv împotriva României, însă ne-a lăsat timp până la sfârşitul anului să ne revizuim politica bugetară.



Oficialii europeni sunt îngrijoraţi că deficitul public al României a ajuns la 5,4% din PIB, în 2008, faţă de 3% cât era permis, cifră care reflectă derapaje importante ale cheltuielilor cu salariile din sectorul public şi cu prestaţiile sociale. Pe de altă parte, experţii europeni susţin că acest deficit mare reflectă şi previziunile exagerat de optimiste privind veniturile şi, în mai mică măsură, o scădere bruscă a veniturilor colectate în ultimul trimestru al anului 2008, din cauza crizei. "România a urmat o politică bugetară prociclică în perioada de creştere explozivă a cererii 2005-2008, deficitul global crescând de la 1,2% în 2005 la 5,4% din PIB în 2008, în pofida creşterii medii reale a PIB-ului de 6,5%. Această evoluţie reflectă în mare măsură slaba planificare şi execuţie bugetară", potrivit comunicatului CE. Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat că reprezentanţii Comisiei Europene au dreptate în ceea ce priveşte declanşarea procedurii de deficit excesiv şi consideră că Executivul va reuşi să aducă situaţia "pe un făgaş normal". Comisia menţionează că politica bugetară vizează, începând din 2009, corectarea importantelor dezechilibre interne şi externe, care au fost lăsate să ia amploare în economie. "Aceasta face parte din programul economic adoptat în aprilie 2009 ca răspuns la asistenţa financiară acordată României de Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi alte instituţii. Conform programului, în 2009 România va limita deficitul la 5,1% din PIB", se mai arată în comunicat.

TERMEN DE GRAŢIE
România are la dispoziţie 6 luni, începând din iunie, pentru a aplica măsuri, după deficitul excesiv din 2008. Comisia Europeană va stabili, în luna iunie, ce măsuri trebuie să adopte România şi celelalte trei state în cazul cărora a declanşat miercuri procedura de deficit excesiv, iar acestea vor fi aplicate în termen de şase luni, respectiv până în decembrie, potrivit unui purtător de cuvânt al Comisiei. Potrivit acestuia, statele au la dispoziţie, după decizia miniştrilor de Finanţe din statele membre reuniţi la şedinţa ECOFIN, şase luni pentru implementarea măsurilor, iar la sfârşitul anului CE va face un nou raport de evaluare.

Premierul Emil Boc dă asigurări că Guvernul va face tot posibilul să evite sancţiunile financiare ale Comisiei Europene pentru deficit excesiv, care se pot ridica la câteva miliarde de euro, şi să limiteze deficitul bugetar în 2009, printr-o politică financiară foarte prudentă şi echilibrată. Dacă totuşi, România nu se va conforma va intra pe procedurile UE pentru depăşirea deficitului bugetar care prevăd sancţiuni cu amenzi în cazul statelor din zona euro sau îngheţarea fondurilor structurale pentru ţările din afara uniunii monetare. România se încadrează în cea de-a doua variantă, însă oficialii CE au declarat, în mai multe rânduri, că statele cu deficit excesiv ar putea beneficia, în contextul crizei, de unele concesii, precum termene limită foarte extinse pentru remedierea indicatorului.

Nu suntem singuri
În luna februarie, CE a iniţiat proceduri de deficit excesiv pentru Franţa, Grecia, Irlanda, Letonia şi Spania. "Numeroase state ale UE au în momentul de faţă deficite de peste 3%, în principal din cauza recesiunii economice care atrage după sine scăderea veniturilor fiscale şi creşterea ajutoarelor de şomaj. Aplicarea Pactului de stabilitate şi creştere cu flexibilitatea introdusă în 2005 este esenţială, la fel ca şi găsirea unei căi de ajustare pentru corectarea în timp util a deficitelor şi a datoriilor", a declarat în comunicat Joaquín Almunia, comisarul pentru afaceri economice şi monetare. Comisia anticipează că 21 dintre cele 27 de state membre vor depăşi plafonul, din cauza crizei financiare şi recesiunii.

×
Subiecte în articol: economic