x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Urban moare de grija presei

Urban moare de grija presei

de Aniela Nine    |    02 Feb 2010   •   00:00
Urban moare de grija presei
Sursa foto: /Agerpres

Ziariştii ar putea fi incluşi în categoria celor care trebuie să depună declaraţii de interese, la iniţiativa senatorului PD-L Iulian Urban.

Senator de Ilfov şi avocat de profesie, Urban este cunoscut mai degrabă ca "spammer", firma sa, Urban şi Asociaţii SRL, fiind prima companie din România care a fost amendată de ANRCTI pentru spam (e-mail-uri cu comunicări comerciale nesolicitate). El a propus ieri în Comisia juridică a Senatului amendarea Legii de organizare şi funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate, astfel încât şi ziariştii să depună declaraţii de interese.

"Jurnaliştii, fiind formatori de opinie, de multe ori au o forţă mai mare decât politicienii. (...) Şi au fost situaţii, mai ales în ultimul timp, am avut o grămadă de suspiciuni, în campania electorală s-au scos la iveală tot felul de ciudăţenii, tot felul de oameni care sunt în consilii de administraţie, pe la firme, care au tot felul de interese, care susţin o grupare dintr-un partid împotriva alteia, care susţin un partid împotriva altuia. (...)

Poţi să manipulezi banul public prin faptul că eşti moderator la o emisiune, poţi manipula o instituţie să ia anumite decizii privind folosirea banilor publici", şi-a susţinut Urban amendamentul.

Cum amendamentul său vizează toate categoriile de jurnalişti, luat la întrebări, senatorul PD-L a admis că ar fi o utopie ca şi cameramanii, de exemplu, să depună declaraţii de interese, dar a insistat asupra obligativităţii ca şi simplii reporteri să fie vizaţi de acest amendament. El susţine că "activitatea de reporter, prin comentariu, se întrepătrunde cu alt tip de jurnalism" şi, în plus, "au existat multe situaţii în care reporterii au ajuns moderatori". O decizie în privinţa acceptării sau nu a acestui amendament se va lua săptămâna viitoare.

CRP: NE FACEM SINGURI CURAT ÎN CURTE
Indira Crasnea, preşedintele Clubului Român de Presă, a atras atenţia că în Codul Deontologic al CRP există recomandarea ca jurnaliştii să-şi facă publică declaraţia de interese sau să o depună la managerii companiilor de presă, ca măsură de autoreglementare a profesiei. Ea l-a ironizat pe Urban, arătând că grija lui faţă de onestitatea jurnaliştilor "seamănă cu cea a diverselor personaje mai mult sau mai puţin publice, care au făcut un sport la modă din demonizarea noastră, întreţinând confuzii voite şi reducându-ne deliberat la acelaşi numitor".

"Eu cred că domnul senator PD-L înţelege sensul autoreglementării unei meserii vocaţionale. Mai puţin metaforic, îl asigur că suntem capabili să ne facem curat în curte, şi curtea noastră ne priveşte exclusiv", a mai spus Crasnea.

Patru organizaţii media, printre care ActiveWatch şi Centrul pentru Jurnalism Independent, au cerut Comisiei Juridice şi Parlamentului să respingă amendamentul propus de Urban, arătând că este "o măsură abuzivă". "Activitatea jurnalistică nu este nici o funcţie, nici o demnitate publică, cu excepţia serviciilor publice de radio şi televiziune şi a agenţiei Agerpres", precizează cele patru organizaţii, subliniind că legea ANI îi vizează doar pe cei care deţin funcţii publice.

 

Criza din mass-media, criză a democraţiei
Criza care a lovit media din Europa nu se traduce doar prin închiderea unor ziare, lipsa investiţiilor sau pierderea de locuri de muncă în domeniul jurnalismului, ci priveşte şi o criză a democraţiei în Europa, a declarat ieri pentru Agerpres secretarul general al Federaţiei Europene a Jurnaliştilor (EFJ), Aidan White. El a făcut această afirmaţie la finalul audierii publice intitulate "Plătind preţul pentru jurnalism şi democraţie", organizată în Parlamentul European.

"Este absolut urgent ca noua Comisie Europeană să faciliteze o nouă dezbatere despre viitorul media, care să garanteze cetăţenilor acces mai mare la informaţii utile şi de încredere şi asta înseamnă o schimbare de mentalitate. Politicienii, în opinia noastră, se plâng prea mult de amploarea crizei, la nivel naţional şi internaţional. Jurnaliştii sunt nemulţumiţi de nivelul sprijinului pe care îl primesc", a spus White. În opinia sa, nivelul TVA în sectorul media din România este unul "absurd şi ridicol".

"Nivelul TVA trebuie să fie zero, trebuie să existe reduceri ale taxelor în acest domeniu. Dacă vrem ca media să aibă o contribuţie la democraţie în viaţa europenilor, atunci trebuie să existe responsabilitate în a furniza stimulentele, pentru ca acest sector să poată face faţă problemelor cu care se confruntă şi ca media şi jurnalismul de calitate să fie promovate şi protejate. Este valabil nu doar pentru România, ci pentru întreaga UE", a explicat Aidan White. (MFM)

×
Subiecte în articol: mass-media