x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale A/H1N1 – impozit pe sinucidere

A/H1N1 – impozit pe sinucidere

de Dragos Moldovan    |    06 Noi 2009   •   00:00

Moto: "N-avem cum să evităm pandemia, pentru că este în dezvoltare în toată Europa" (Traian Băsescu)

Fumatul-poate-să-ucidă-consumul-excesiv-de-alcool-dăunează grav-sănătăţii-evitaţi-mulţimile-contactul-cu-persoanele-bolnave-prezentaţi-vă-de-urgenţă-la-spital-secţia-boli-infecţioase-gripa-aviară-gripa-porcină-gripa-nouă-epidemie-pandemie-măşti-de-protecţie-pe-stradă-izolare-la-domiciliu. O să mooooor!!!!!

Aiurea. Numai dacă eşti atât de prost încât să nu ţii seama de sfaturile pe care le auzi la televizor. Dacă nu ai unul sau nu ţi-ai mai plătit abonamentul la cablu atunci chiar merită să mori, nu ai de ce să te plângi sau să-ţi faci griji în privinţa urmaşilor.

În altă ordine de idei, de fapt aceeaşi, dar eu sunt ilogic de aia sunt contribuabil bun-rău platnic şi totodată votant-cu-drepturi-de-a-fi-ales şi nu ales-cu-dreptul-de-a-se-vota-pe-sine. Carevasăzică voiam să spun că s-au scumpit îngrozitor ţigările şi eu nu pot să mă las de fumat ceea ce afectează bugetul familiei într-un mod la fel de terifiant ca o tragedie provocată de moartea unei persoane apropiate. Îmi dau seama că asta este înspre binele meu. Ştiu, depun oricând mărturie că aleşii-în-mod-democratic-ajunşi-demnitari-în-urma-convingerii-ferme-în-propria-valoare-care-trebuie-pusă-n-slujba-naţiunii nu-a-unui-interes-personal-de-grup, îmi vor binele. Nu.

Ce spun eu e "domnişoară, mai nimic/ pe sub soarele pitic", înalţii-demnitari-ai-ţării-învestiţi-cu-funcţii-de-răspundere-în-privinţa-destinului-naţional-şi-al-fiecărui-cetăţean-în-parte vor ca eu să devin nemuritor!!! Trag cu dinţii de viaţa mea. Pardon. De prostia mea, pentru că nemurirea îmi este asigurată.

SIDA, cancerul, accidentele mortale, crimele, toate au dispărut. Nu a mai rămas din ele decât urma ştersă a unor ştiri de televiziune şi alea însă, incredibile. Dacă asculţi sfaturile de la televizor şi: eviţi contactul cu cei bolnavi, dacă la primul strănut te prezinţi de urgenţă la secţia de boli infecţioase, dacă porţi o mască de protecţie ca Michael Jackson în vremurile când trăia, dacă te speli pe mâini de fiecare dată după ce dai "noroc" cu cineva, dacă te izolezi la domiciliu imediat ce simţi că nu eşti în apele tale, atunci poţi ieşi pe stradă încrezător, cu zâmbetul pe faţă.

Pentru că eşti nemuritor! De ce? Fiindcă de restul se ocupă ţara, conducerea ei mai exact, omenirea, nu-nu-nu nu în integralitatea ei, ci numai acele persoane desemnate cu responsabilităţi privind gestiunea destinelor individuale. Dacă respecţi toate sfaturile audio-vizuale, la îndemâna oricărui cetăţean mai acătării, dacă te conformezi îndemnurilor de a renunţa la vicii precum fumatul şi băutura, atunci poţi să traversezi strada în linişte, nimic rău nu ţi se va întâmpla.

(S-au scumpit ţigările ca la balamuc, parol! Eu nu mai fac faţă, fumez acasă pe ascuns.) Am trecut printr-o scarlatină, un oreion, o varicelă şi am la activ şi o pandemie de gripă aviară. Am făcut armata la "trupă" un an jumate pe vremea lu' Ceuşescu, am luat bătaie şi de la jandarmi şi de la mineri prin anii '90, deci ce mai poate să mi se întâmple?! Nimic, bineînţeles. Dar cu o condiţie care cuprinde respectarea unor norme elementare: să te fereşti de soţie-soţ-fiică-fiu-mamă-tată-frate-soră dacă vreunul dintre ei strănută, să te prezinţi imediat la spitalul de urgenţă dacă îţi curge nasul, să te izolezi la domiciliu sau dacă ieşi pe stradă să porţi o mască de protecţie.

Aha, uitasem. Să te speli pe mâini imediat ce ai atins ceva. Atâta tot. Asta este reţeta pe care dacă o respecţi poţi aştepta în linişte sfârşitul lumii.
Pentru că în fond ce este moartea? Un accident care li se întâmplă oamenilor neprevăzători. Lucrul ăsta este evident, dovedit de-a lungul întregii istorii a umanităţii, moartea te ia întotdeauna prin surprindere.
Profit de ocazie pentru a-mi cere scuze faţă de autorităţile statului care nu ştiu ce să-mi facă pentru a-mi plăti o veşnicie banii de pensie.

M-au trecut prin bolile copilăriei, prin pandemia de gripă aviară, acum se dau de ceasul morţii să mă scoată şi din asta porcină-nouă,/ care ne aparţine nouă. Ba până la urmă au ajuns în aşa hal cu nervii, încât au scumpit ţigările ca la balamuc. Şi eu tot fumez, că nici nu mai am cuvinte pentru mine... Aşa încât eu, Dragoş Moldovan, conştient că eternitatea îmi este garantată, propun ca familiile tuturor celor care mor să plătească un impozit mare-de-tot. Păi nu a devenit orice moarte o sinucidere?
De ce să plătim noi pentru viciile altora?

×
Subiecte în articol: editorial