x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Adevarul despre imaginea SRI

Adevarul despre imaginea SRI

de Ion Cristoiu    |    04 Apr 2006   •   00:00
Adevarul despre imaginea SRI

Suntem intru totul de acord cu teza a prapastiei dintre realitate si imaginea SRI in opinia publica. Dupa 16 ani de tranzitie, SRI a suferit suficiente transformari benefice pentru a nu mai pune semnul egalitatii intre Serviciu si fosta Securitate. Si cu toate acestea, SRI mai e perceput drept Politie Politica. Domnul presedinte a tinut sa sublinieze drept deficienta faptul ca SRI nu-si pune in valoare succesele ca institutie in sprijinul cetatenilor. Serviciul Roman de Informatii are, intr-adevar, nevoie de mediatizarea acestor succese.

Prezent la sedinta de bilant a SRI, Traian Basescu a tinut sa se refere si la un adevar dureros al Serviciului: prapastia dintre realitate si imagine. Dupa opinia sa, SRI a suferit in ultimii ani suficiente transformari benefice pentru a nu mai putea fi acuzat de Politie Politica. Daca mai persista insa aceasta imagine, in contrast cu adevarul - a continuat presedintele - , cauza trebuie cautata intr-o anume lipsa de transparenta a SRI. Traian Basescu a enumerat cateva dintre lucrurile pe care SRI le poate pune la dispozitia opiniei publice fara a afecta cu nimic discretia necesara: proportiile innoirii cadrelor, relatia cu alte servicii, angajarea in operatiunile antiteroriste, succesele in lupta impotriva drogurilor.

Suntem intru totul de acord cu teza prapastiei dintre realitate si imaginea SRI in opinia publica. Dupa 16 ani de tranzitie, SRI a suferit suficiente transformari benefice pentru a nu mai pune semnul egalitatii intre Serviciu si fosta Securitate. Si cu toate acestea, SRI mai e perceput drept Politie Politica.

Domnul presedinte a tinut sa sublinieze drept deficienta faptul ca SRI nu-si pune in valoare succesele ca institutie in sprijinul cetatenilor. Serviciul Roman de Informatii are, intr-adevar, nevoie de mediatizarea acestor succese. Nu e insa singura actiune necesara pentru a scoate SRI de sub acuzatia de Politie Politica.

Pentru aceasta s-ar impune, credem, o analiza serioasa, aprofundata, a cauzelor care au dus la suspiciunea de Politie Politica.

Fara pretentia de a epuiza toate cauzele, vom trece in revista cateva:

Situatia catastrofala la capitolul comunicare publica.

Ne amintim cu totii, nu fara o anume nostalgie, de perioada cand SRI a fost condus de Virgil Magureanu. Purtatorul de cuvant al Serviciului - legendarul Nicolae Ulieru, om de-al breslei noastre, a gazetarilor - devenise un familiar al interventiilor in presa si la televiziune. Directorul SRI, Virgil Magureanu, era lesne abordabil. Tinea conferinte de presa, dadea interviuri, participa la taifasuri televizate. O data cu promovarea echipei Costin Georgescu, lucrurile s-au schimbat radical. SRI s-a retras intr-o mutenie absoluta. Impresia de ferecare a portilor, pentru ca, dincolo de ele, Serviciul sa puna la cale tot felul de actiuni obscure, s-a adancit catastrofal o data cu venirea lui Radu Timofte la sefie. Prezenta SRI in spatiul mediatic e practic inexistenta. Purtatorul de cuvant nu tine conferinte de presa periodice, asa cum proceda salutar, pe vremuri, Nicolae Ulieru. N-ar strica, din acest punct de vedere, ca si Radu Timofte sau un camarad de conducere sa-si asume conferinte de presa extraordinare, transmise in direct de televiziuni.

Ca moderator tv, am incercat sa abordez si subiecte tinand de batalia pe frontul secret. Sunt subiecte care - o stie orice jurnalist mai acatarii - aduc rating sau tiraj. Toate eforturile mele de a avea drept invitati specialisti de la SRI s-au izbit de un zid de pasla. Ar trebui ca specialistii serviciului sa fie mult mai prezenti in presa si la tv, astfel incat sa devina niste prezente familiare publicului telespectator. Prezente familiare ar trebui sa fie si cei din conducerea SRI. Opinia publica s-ar convinge astfel ca are de a face cu niste oameni normali, simpatici chiar, si nu cu niste securisti marcati de obscuritati.

Slaba prestatie a comisiilor parlamentare de specialitate. Experienta americana a comisiilor de specialitate, dar si a comisiilor de ancheta ne arata ca o contributie hotaratoare la imaginea de institutii puse in slujba democratiei o are sentimentul ca Serviciile Secrete sunt sub controlul riguros al Parlamentului. In ultimul an, SRI a fost implicat in numeroase scandaluri, a fost tinta a numeroase suspiciuni. Ar fi fost normal ca Parlamentul sa se sesizeze prin comisiile sale de specialitate, sa decida comisii de ancheta a cazului.

Relatia speciala dintre Traian Basescu si Serviciile Secrete. Intregul an de mandat prezidential a fost marcat de declaratiile lui Traian Basescu potrivit carora Serviciile, SRI, indeosebi, ii pun la dispozitie date, dosare despre cazurile de coruptie, dar mai ales informatii confidentiale. Presedintele a avut nevoie de aceasta ipostaza - de cel mai bine informat om din Romania - pentru a da credibilitate interventiilor sale in chestiunea coruptiei. Din nefericire, pretul credibilizarii spuselor sale a constat in adancirea suspiciunii ca Serviciile sunt un fel de Politie Politica a Cotrocenilor.

Imaginea SRI in opinia publica devine astfel o problema de importanta majora. Nu atat pentru destinul Serviciului, cat mai ales pentru Traian Basescu.
×
Subiecte în articol: editorial politie politica