x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Afacerea WC-uri pentru Summit

Afacerea WC-uri pentru Summit

de Ion Cristoiu    |    25 Mar 2008   •   00:00

Mândria patriotică, lesne de dibuit în declaraţiile politicienilor şi în articolele jurnaliştilor, e absurdă. Pentru mai-marii lumii, Bucureştii nu sunt altceva decât un hotel. Un hotel dintr-o ţară din Balcani, la care, deşi e de patru stele, e mai bine să vii cu hârtia igienică de acasă. ● Ion Cristoiu
Editorialele zilei
● Tudor Octavian: Un fleac: 14.000 de euro ● Lucian Avramescu: Ziaristul devine obiectiv strategic ● Adrian Severin: Cine politizează Jocurile Olimpice? ● Ilie Şerbănescu: România, bananiera hipermarketurilor ● Florin Chilian: MAE, complice la jaful secolului!


Guvernul României a alocat Summit-ului NATO peste 25 de milioane de euro. O sumă mică dacă o raportăm la sumele înfricoşătoare prăpădite de statul român postdecembrist pentru a îmbogăţi clientela politică a partidelor care s-au succedat la guvernare. O sumă uriaşă însă dacă o raportăm la zgârcenia cu care în ţările civilizate ale lumii guvernele folosesc banii luaţi din taxe şi impozite de la cetăţeni pentru manifestări pompoase.


Acestei sume trebuie să-i adăugăm, pentru un posibil bilanţ al afacerii numite Summit-ul NATO, imensele pagube produse de perturbarea vieţii cotidiane înainte şi mai ales în timpul reuniunii propriu-zise. Aşa cum se vede, întreaga energie a autorităţilor s-a concentrat asupra pregătirilor pentru Summit. Unele dintre ele normale din perspectiva unei ţări europene. Altele – cele mai multe – absurde, ţinând de excesul de zel tipic provincialismului autohton. Dotată cu un complex mizer de Frătăuţii de Sus ai Europei, România s-a prăbuşit într-o activitate febrilă menită a potemkiniza locul în care vor pune pingelele înalţii oaspeţi. Peste tot se astupă gropile de fiecare zi, se dau trunchiurile cu var, se lustruiesc vergelele de fier ale gardurilor. S-a ajuns până acolo cu zelul, încât cabinele telefonice de pe Calea Victoriei sunt curăţate şi spălate. Nu mai e mult, şi frunzele arborilor de-a lungul traseului vor fi date cu vopsea verde. Să vadă oaspeţii prin ferestrele fumurii ale limuzinei că în România a venit primăvara! Uriaşele cheltuieli de bani, talent şi energie sunt justificate de autorităţi într-un chip care ne atrage atenţia că I.L. Caragiale e nemuritor.


Şi anume, că Summit-ul NATO va contribui decisiv la îmbunătăţirea imaginii în lume a României din Balcani. Cum va avea loc acest miracol autorităţile nu ne spun. E destul de uşor de a bănui cam ce cred ele. Imaginea României în lume se va îmbunătăţi peste noapte – se spune –, deoarece toată presa străină va vedea în ţinerea Summit-ului semnul măreţelor schimbări în bine din România.


Desigur, aşa ceva va scrie presa din ţara noastră, nu mai puţin provincială decât autorităţile. Deja titlurile din unele ziare văd în prezenţa lui Bush şi Putin pe solul cu brusturi al Mioriţei semnul unei binecuvântări dumnezeieşti. Presa din ţările civilizate n-are cum să scrie aşa ceva. Ea ştie că alegerea României drept gazdă a Summit-ului NATO n-are nici o legătură cu o posibilă tradiţie a acestei ţări în materie de organizare a unor sindrofii planetare. Bucureştii vor găzdui Summit-ul NATO din altfel de raţiuni decât cele ţinând de aprecieri pozitive. S-a ales România din calcule strict geopolitice: e o nouă membră a NATO, pune la dispoziţia Alianţei carne de tun fără să crâcnească, e aşezată în coasta Rusiei. Mândria patriotică, lesne de dibuit în declaraţiile politicienilor şi în articolele jurnaliştilor, e absurdă.


Pentru mai-marii lumii, Bucureştii nu sunt altceva decât un hotel. Un hotel dintr-o ţară din Balcani, la care, deşi e de patru stele, e mai bine să vii cu hârtia igienică de acasă. Putem vorbi despre mândrie în ce priveşte ţinerea Summit-ului NATO la Bucureşti: Mândria de a fi hotel! Imaginea României în lume – mai cred autorităţile noastre – se va îmbunătăţi spectaculos prin relatările celor peste 1.500 de gazetari străini veniţi la Bucureşti să acopere sindrofia planetară. O astfel de credinţă ne dovedeşte încă o dată prostia politicianismului românesc.


Gazetarii – şi nu numai ei – vor veni la Bucureşti însufleţiţi de gândul că au ajuns într-o ţară definită prin absurdul occidentalizării peste noapte. Cu o astfel de imagine preconcepută, jurnaliştii străini vor căuta harnici argumente pentru imaginea unei ţări în care civilizaţia e o spoială peste mentalităţi ceauşiste, mizerie de profunzime, ţopenie a noilor îmbogăţiţi. Şi dacă ne gândim la ce sunt în stare autorităţile când e vorba despre a fi ceauşiste, jurnaliştii străini nu vor fi obligaţi la un efort prea mare. Nici mizeria nu va fi prea greu de găsit şi arătat. Dovada? Corriere della Sera publică în numărul de la 22 martie 2008 articolul intitulat: "«Criza WC-urilor» blochează Summit-ul NATO". Articolul se ocupă pe larg de controversa dintre NATO şi Bucureşti în chestiunea instalării la Palatul Parlamentului a 1.000 de toalete ecologice, dat fiind că WC-urile clădirii nu sunt suficiente pentru a face faţă fiziologiei atâtor oaspeţi.

Autorităţile noastre vor fi rămas niţel descumpănite de faptul că un ziar de un asemenea prestigiu nu se ocupă de întâlnirea Bush-Băsescu, proclamată deja ca măreaţă, ci de "criza WC-urilor".

Noi însă nu suntem deloc surprinşi.

E doar începutul!

×
Subiecte în articol: nato editorial