x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ascensiunea elitelor de discotecă

Ascensiunea elitelor de discotecă

de Miruna Munteanu    |    06 Apr 2010   •   00:00

În Sâmbăta Mare, logodnicul Elenei Băsescu a transmis naţiunii un comunicat sfâşietor: a fost victima unui linşaj mediatic! Era decis să-şi servească ţara la Paris, dar acum s-a răzgândit. De vină e numai presa hapsână şi "diletantă".

Mai puţin tenace decât viitoarea sa soţie, Bodgan Ionescu, alias "Syda", a demisionat din postul abia obţinut în ministerul lui Videanu. Din punct de vedere al anduranţei la critici, EBA e mai talentată. Sau mai "tare-n tată". Altfel însă, cei doi se po­trivesc de minune. Sunt un cuplu perfect. Un model aspiraţional pentru o întreagă generaţie de beizadele nătânge şi insolente.

Reprezentanţii acestei specii sunt uşor de identificat: au CV-ul vag, dar o biografie mondenă vastă şi precisă. Sunt foarte discreţi cu privire la studiile şi parcursul lor profesional. Nu au însă nici o inhibiţie când vine vorba despre tumultuoasa lor viaţă sentimentală. Nu le căutaţi numele în vreo publicaţie ştiinţifică! Le veţi găsi, în schimb, poreclele în orice revistă de paparazzi... Au crescut, practic, în luminile blitzurilor şi ale stroboscoapelor din cluburile de fiţe.

Ce-i determină însă pe aceşti copii de bani gata să tânjească după o sinecură de la stat? Cu siguranţă nu grija zilei de mâine. S-au plictisit să se întreacă în caii-putere ai bolizilor de lux sau să-şi compare lungimea listelor de cuceriri amoroase? Au ajuns la vârsta la care "colecţionar de can-can-uri" nu li se mai pare o carieră suficientă? Sau poate părinţii sunt cei care vor să-şi asi­gure odraslele nu doar cu bani în cont, ci şi cu o titulatură impozantă pe cartea de vizită?

Din păcate, motivele sunt mai profunde şi mai grave. Ascensiunea elitelor de discotecă a devenit un fenomen simptomatic pentru societatea românească. Două decenii de tranziţie au produs deja o nouă boierime de caftan - oameni care au acumulat averi uriaşe de pe urma funcţiilor publice şi a relaţiilor privilegiate cu puterea politică. Acum intrăm însă într-o altă etapă. Prima generaţie născută în purpura postdecembristă bate la porţile afirmării. Cu îndrăzneala dreptului ereditar.  Dregătoriile trebuie să rămână în familie, în vechea tradiţie fanariotă. Uitaţi de meritocraţie, avem în schimb o nouă aristocraţie! Ni se cere să-i acordăm prezumţia de competenţă!

"Sângele tânăr" pe care ni-l promitea premierul Emil Boc a început deja să gâlgâie prin arterele hodorogite ale sistemului. Dar nu e deloc nou. Poartă amprenta genetică inconfundabilă a marilor câştigători ai tranziţiei. Şi garantează perpetuarea "valorilor" acestei epoci: tupeul, oportunismul, lipsa de scrupule. 

×
Subiecte în articol: editorial