x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Continuitate în jumulirea populaţiei

Continuitate în jumulirea populaţiei

de Ilie Serbanescu    |    30 Iun 2009   •   00:00

Două informaţii din ultimul timp, venind ambele din zona energetică, aflată sub jurisdicţia Ministerului Economiei, aruncă aceeaşi lumină asupra atitudinii jalnice şi dezastruoase din anii din urmă a autorităţilor din domeniu faţă de exploatarea, valorificarea şi utilizarea resurselor energetice ale ţării, atât cât mai există acestea.



Prima informaţie ne spune că, în timp ce mari consumatori de gaze, dintre care atâtea companii străine, ar putea să fie aprovizionate preponderent cu gaze din producţia internă, respectiv mai ieftine, consumatorii casnici nu vor beneficia de acest privilegiu, urmând să cumpere precumpănitor gaze scumpe aduse din import.

A doua informaţie ne anunţă că, în ciuda crizei, salariaţii de la Hidroelectrica şi ce să mai vorbim de directorii de la Hidroelectrica vor beneficia de retribuţii substanţial sporite, pe considerentul că producătorul respectiv de energie ieftină este rentabil, nespecificându-se însă de unde vine şi cum se face aici profitul.

Repetând că informaţiile respective evidenţiază, dincolo de nuanţe, aceeaşi atitudine a autorităţilor în domeniu din ultimii ani, deci o atitudine comună tuturor celor care s-au aflat la guvernare, indiferent de culoarea lor politică, adăugăm că nefericita continuitate în materie la nivelul actualei conduceri a Ministerului Economiei nu poate câtuşi de puţin mira, întrucât este arhiverificată predilecţia ministrului Videanu de a adopta măsuri care să avantajeze nemeritat companiile, mai ales dacă sunt străine, în dauna oamenilor de rând, fie în calitate de consumatori, fie în calitate, pur şi simplu, de proprietari în ultimă analiză ai resurselor.

Necesarul de gaze fiind acoperit în parte din producţie internă şi în parte din import, preţul de desfacere pe piaţă nu poate fi decât unul mediu, în proporţia preţurilor şi cantităţilor respective. Este logic, este economic, este moral! Oricum, nu poţi da unora gazul ieftin, obligându-i pe ceilalţi să-l cumpere pe cel scump! Este imoral, este anormal şi este împotriva unei concurenţe loiale!

Ţinând cont de situaţia de criză, dacă decizi să acorzi o prioritate, atunci cel mai îndrituit la gazul ieftin este consumatorul casnic, care este nu numai singurul care poate beneficia de un ajutor social, dar şi reprezintă în ultimă instanţă proprietarul resurselor interne de gaze, căci românilor şi nu cine ştie căror companii străine care s-au aciuit pe aici le-a lăsat Dumnezeu rezervele de gaze din România.
Cu salariile de la Hidroelectrica, disproporţionate în raport cu restul sistemului energetic, lucrurile stau şi mai rău.

Cei interesaţi se vor grăbi să întrebe retoric: ce are sula cu subprefectura? Păi, are! Este perfect adevărat că Hidroelectrica nu este o instituţie bugetară, ci o companie organizată pe baze economice, unde angajaţii au dreptul la salarii în creştere, chiar şi în condiţii de criză, dacă unitatea obţine profit.

Numai că, fiind unic producător pe segmentul energetic respectiv, profitul nu rezultă nici din abilităţi manageriale şi nici din valorificări ale unor oportunităţi de piaţă, ci pur şi simplu din preţul reglementat. Hidroelectrica nu este şi nici nu ar putea fi în concurenţă cu ceilalţi producători tot de stat. Şi nu pentru că ar fi mai bună sau mai proastă decât ceilalţi producători, ci pentru că nu se poate compara tehnologic producţia de electricitate din surse hidro cu cea din surse nucleare sau termo.

Avantajul natural al producţiei hidro există, dar nu poate aparţine salariaţilor în sine, pentru că nu ei, ci poporul român în ansamblu a asigurat efortul uman şi financiar necesar pentru valorificarea amplasamentelor hidrotehnice favorabile. Mai mult! Contrar acestui fapt indubitabil, Hidroelectrica - singurul producător de energie electrică ieftină - pune la dispoziţia populaţiei (care este proprietarul acestui monopol natural) doar câteva procente din producţie, în timp ce grosul îl furnizează, pe bază de contracte jefuitoare, unor "băieţi deştepţi", care au confiscat pur şi simplu energia ieftină din România.

Pentru ce să aibă şefii de la Hidroelectrica salarii babane?! Pentru că au făcut astfel încât energia ieftină să nu mai ajungă la populaţie, ci la "băieţii deştepţi"?! Poate observa oricine: din ultima factură la electricitate se poate constata că participarea energiei hidro la kilowatul furnizat consumatorului casnic a fost de numai 4,4%, deşi energia hidro participă în balanţa energiei electrice cu aproape 30%!

Dl Băsescu, în calitate de preşedinte al tuturor românilor şi posesor al unui ascendent de autoritate asupra dlui Videanu, ar trebui să nu-l lase pe acesta nici să împartă gazele văduvind consumatorii casnici şi nici să mai perpetueze nedreptatea flagrantă a blocării accesului populaţiei la energia electrică ieftină din surse hidro şi implicit a obligării ei de a se aproviziona doar cu energie electrică produsă scump în sistem.

×
Subiecte în articol: editorial hidroelectrica