x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Jucătoare, nu te superi şi pe Fisc?

Jucătoare, nu te superi şi pe Fisc?

de Victor Ciutacu    |    27 Sep 2010   •   00:00

Iritat că, în loc să danseze-n şir ca pinguinii şi să se bată cu jandarmii sub geamurile lui Emil Boc, poliţiştii i-au strigat de la obraz măscări în faţa Cotrocenilor şi au dat cu caşchetele de pământ, subit sensibilul Traian Băsescu a ieşit cu pază din bârlog, s-a dat de trei ori peste cap, a mârâit scurt la televizor şi a dat drumul maidanezilor din lanţ. Planul de evacuare a fost imediat pus în aplicare. Ultimul mohican al tripletei de forţă a vechiului PD a fost executat, la ceas de noapte, într-un cor de lătrături.

Stăpânul a ordonat, slugile au pus imediat în aplicare porunca. Oricât au strâmbat din nas oamenii de bun simţ, iritaţi pe bună dreptate la auzul spuselor de vineri ale ex-ministrului de Interne, asta-i cheia în care se traduce cutremurul politic de la vârful Guvernului. Şi, în general, aşa funcţionează, la ordin, profund discreţionar, dacă asta se poate numi funcţionare, partidul portocaliu şi statul pe care cică vrea să-l modernizeze realesul preşedinte al României. Conflictul intern din PD-L, unde grupul de interese al Elenei Udrea calcă totul în picioare în drum spre puterea absolută, a fost externalizat şi, cu ajutorul pieţei, folosit pentru o reglare banditescă de conturi. Căreia i s-a găsit, într-o ţară unde legea a devenit demult facultativă, chiar şi o penibilă justificare de legalitate: sindicaliştii din Ministerul de Interne au mărşăluit neautorizat, d'aia nu se mai simte Supremul în siguranţă în preajma poliţiştilor şi nu mai face el băi de mulţime. Motiv pentru care a renunţat ferm la serviciile unui întreg minister de forţă al statului, pe care ulterior l-a şi decapitat. Păcat că nu s-a supărat şi pe Fisc...

În acest context, dincolo de răfuiala mafiotă a gulerelor albe cu maro pe la cusături, culmea ipocriziei mi se pare supărarea susţinătorilor celui mai mitocan preşedinte din istoria României cu apă caldă la robinet (grobianul care a coborât nivelul discursului politic la nivelul maidanului şi care s-a înjurat cu toate categoriile socio-profesionale ieşite-n cale) pe strigăturile de stadion ale poliţiştilor şi invocarea încălcării legii la o manifestare publică în aceeaşi perioadă în care pupila Anastase fura în Parlament voturi la drumul mare ca să amputeze în bloc pensiile celor pe care i-a aburit două ture de alegeri prezidenţiale.

OK, a demisionat din guvern Vasile Blaga (nici el vreo lumină a politicii româneşti, fie doar şi dacă ne amintim carnavalul mitingurilor şi autocarelor portocalii de la ultimele alegeri), s-a făcut brusc lumină-n republică? Scade nemulţumirea poporului suveran la adresa înţeleptului cârmaci, cresc lefurile romînilor nemulţumiţi şi respectul faţă de instituţiile statului, scad taxele şi se scoală din morţi economia? Indiferent cine-i va urma buldogului în funcţie, fostul şef al mafiei personale a lui Adrian Năstase (generalul cu fruntea îngustă şi cuvinte puţine Gabi Oprea) sau actualul valet al lui Gheorghe Falcă (fascistoidul cu privirea fixă şi rătăcită Traian Igaş), ţara tot stă pe un butoi de pulbere. Fiindcă, oricâtă putere ar căpăta pretorienii înstelaţi şi personali ai Jucătorului, e cvasifalimentară, dependentă de injecţiile financiare periodice ale FMI şi condusă către dezastru de o clică de incompetenţi, corupţi şi inconştienţi care se agaţă cu disperare de putere.

P.S. Umil executant al ordinelor stăpânului, Emil Boc a plecat la Cotroceni cu propunerea conducerii teoretice a partidului şi s-a întors cu (evident) alt nume. Dat de conducerea practică. E Traian Igaş, fost lucrător la firma de largă rezonanţă internaţională Costello, văr cu fostul primar din Pecica, pe care ştiu doar vecinii de scară, producătorii de televiziune care caută câte un obraznic cu gura mare să dea toată lumea-n el, Gheorghe Falcă şi Elena Udrea. Ceea ce-i suficient... 

×
Subiecte în articol: editorial