x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mita nu e decât un fel de Dumitru

Mita nu e decât un fel de Dumitru

de Dan Dumitrescu    |    22 Mar 2010   •   00:00

Sică Atanase Mita. Aşa se numeşte omul care a devenit peste noapte binladenul fotbalului, omul acuzat cu disperare de dinamovişti pentru că ar fi încercat să le (dis)preţuiască onoarea înaintea meciului cu Steaua. Bomba a fost aruncată pe piaţă de Cornel Dinu. "Procurorul" a încălzit ar­pa­caşul întâmplării fotbalistice pe care din iner­ţie o mai numim marele derby printr-o poveste numai bună să-i prindă-n copci pe proşti. A zis el că un oarecare Tase Geambaşu, machidon din Constanţa şi, bineînţeles, prieten cu Gigi Becali, a încercat să-l anestezieze pe Adrian Cristea înaintea meciului cu Steaua, oferin­du-i acestuia pentru un eventual noncombat una sută mii de euro. Fraierii au înghiţit-o cu plută cu tot. Au pus botul. Nu-i vorbă că şi Cornel Dinu a consumat în demersul său o mânioasă şi sinceră îndârjire.
Şi Dinu nu este vreun prost. Pe el l-au îndepărtat însă de observaţia corectă doar marele interes pentru echipă şi handicapul de a-şi fi hrănit toată viaţa doar cu dinamovism.

Am aflat despre presupusa tentativă de blat în ziua meciului. Tot în ziua meciului, cu doar o oră şi ceva înainte ca el să înceapă, am avut o emisiune de televiziune în cadrul căreia am comentat evenimentul şi, în concluzie, l-am categorisit ca pe o mare neghiobie. Sigur, nu aveam elemente concrete ale cazului. Dar, logic, atunci când îţi propui să subminezi forţa de joc a unei echipe, nu apelezi la un jucător care freacă banca de rezerve, nu-ţi cheltuieşti banul pentru a provoca indolenţă acolo unde ea există deja, şi încă din belşug. Meseriaşii făcăturilor apelează în astfel de situaţii la portăreii care o pot scăpa direct în poartă sau la apărătorii care o pot comite decisiv. Urci şi spre mijlocul terenului numai atunci când mânjeala e una colectivă.

Povestea marelui blat a eşuat lamentabil la puţin timp după meci. Borcea a declarat că el şi Ţălnar au lucrat respectiva regie şi l-au folosit pe Cornel Dinu pentru popularizarea manifestului considerat mobilizator pentru dinamovişti. Dezminţirea blatului înseamnă însă asumarea implicită a unui comportament jegos în relaţiile de grup de la Dinamo. Cornel Dinu a fost folosit şi apoi a fost lăsat în ofsaid. "Nu am provocat eu discuţiile. Mi-au venit şi am făcut pace în casă", a zis Dinu. Şi a mai zis el că-i este scârbă, că in­ten­ţi­o­nează să se retragă de la Dinamo. Borcea fo­lo­seş­te, în replică, o generoasă nesimţire: "Mă indispune nea Cornel... Nu înţelege că el câştigă mai mulţi bani decât tot staff-ul...". Cinismul vie­ţii face din fostul milog gestionarul favorurilor la Dinamo. Că despre respect şi recunoştinţă nici nu poate fi vorba. Victime ale regiei blatului au devenit şi jurnaliştii cu judecată de împrumut. Exploziile şi bombele cel puţin atomice, de­de­sub­turile incredibile şi dezvăluirile senzaţionale, sursele autorizate şi poveştile despre cum s-a speriat Cristea atunci când a văzut banii lui Tase au inundat rigola. În presă, să vină Rebu! Între timp, Sică Anastase Mita a rămas băiatul de bună primire estivală, machidon cu apucături comerciale şi bună purtare, negustor care ştie să-şi caute în fotbal clienţii cu dare de mână. Iar Mita e doar un nume propriu, care în română ar fi totuna cu Dumitru. Nu l-am cunoscut şi nu l-am văzut în viaţa mea pe Sică Anastase Mita. Acum pot deja să-l salut, fiindcă ştiu că există.  

×
Subiecte în articol: editorial