x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mondializarea României

Mondializarea României

de Victor Ciutacu    |    31 Ian 2010   •   00:00

Am cinci rânduri de fini de cununie şi cinci copii botezaţi. Nici unul nu-i interlop, nici unul n-a intrat într-o săptămână-n anturajul meu. Sigur, poate fi o scăpare sau o inadecvare socială a familiei mele, că, vorba aia, creştinarea unui sufleţel de om e lucru mare. Iar orice prilej să te lepezi de Satana nu trebuie ratat.

De ce l-am condamna pe Mircea Băsescu fiindcă a pus-o de cumetrie cu Bercea Mondialu'? Doar fiindcă-i neam de sânge cu preşedintele? Păi nu ne-a anunţat ilustru-i frate că rudele nu ţi le alegi şi că nu răspunzi de nevolniciile lor? Pentru dosarele penale (azi o evaziune mică, mâine un atac gingaş cu sabia ninja) ale bunicului finuţului? Neah, prezumţia de nevinovăţia-i sacră-n statul de drept. Nu s-a pronunţat instanţa definitiv şi irevocabil că domnu' Mondialu' a comis ceva sancţionabil prin Codul Penal, nu se pune. În definitiv, după ce-i năşeşti candidatura lui Gutău de la Vâlcea cu alai de portocalii, pitic de grădină violet şi-o blondă voluptuoasă cireaşă pe tortul de marţipan, Bercea tinde să devină chiar fracventabil. Mai ales că dăruieşte nişte salbe de aur în campania electorală de-i înnobilează doamnei Maria, modelul în viaţă al domnului nea Trăian, cosiţele mângâiate de vânt când îl călăreşte pe Hoţu'; calul, nu partenerul de viaţă, să fim bine înţeleşi.

Intuiesc deja răspunsul oficial, nu mai e nevoie să-l posteze Turcan pe blogul Cotrocenilor. Dom' preşedinte-i preocupat numai de reforma statului şi, înainte să se aburce falnic pe snowmobil, n-a fost consultat de petrecăreţul său frate. Cum nu l-a întrebat de vorbă mezinu' Mircea cel Portuar nici când asculta pătruns, alături de cel mai deştept băiat din energie, de le sărea gheaţa-n pahare, cântecele pline de sensibilitate ale Cesariei Evora într-un club de fiţe închiriat doar pentru finul şi pe sprânceană alesul auditoriu.

Sper că nedreptul şi nereuşitul atentat la imaginea preşedintelui (pus la cale de mogulii cei răi şi executat fără pic de profesionalism de angajaţii lor de la televiziunile de ştiri, care trebuie desfiinţate fiindcă au băgat manele peste Bach) nu va rămâne nesancţionat de intelectualii subţiri care susţin dezinteresat modernizarea băsesciană a României. Pentru că orice scoatere de sub (sau neîncepere de) urmărire penală a celui mai destoinic cumătru al fratelui preşedintelui Băsescu nu va fi altceva decât o dovadă a faptului că justiţia din România funcţionează. Şi, eventual, un mic pas pentru Bercea, dar unul uriaş pentru mondializarea României...

×
Subiecte în articol: editorial