x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Oaia

Oaia

de Florin Chilian    |    12 Iun 2006   •   00:00

Oaia e un animal calm, cu blana. Oaia este un animal nobil si generos ce permite romanului sa traiasca pe langa ea. Oaia nu se plange.

Oaia e un animal calm, cu blana. Oaia este un animal nobil si generos ce permite romanului sa traiasca pe langa ea. Oaia nu se plange.

Romanul este un om care sta primprejurul oii. Oaia e un animal domestic ce ne da carne, lapte si par. Oaia este cel mai bun prieten al romanului. Romanul e cel mai bun prieten al oii. Oaia ar trebui pusa pe steag ca stema. Un… ceva… ca simbol al oii trebuie sa avem, si daca inca nu exista trebuie sa-l inventam imediat si sa-l folosim ca efigie, ca sigiliu pe actele oficiale. Oaia paste. Romanul vegeteaza. Ei doi traiesc intr-o perfecta simbioza. Oaia nu lupta, ea nu se supara, dar se plimba. Plimbarile oii se cheama transhumanta. Plimbarile romanilor se cheama emigrari. Oaia e docila. Ea, oaia isi da obolul de par linistita si pe deplin impacata cu soarta in fiecare an, in fiecare primavara. Ea ne da lapte. E mulsa pana la sange si nu se revolta si nu zice nimic niciodata. Romanul e batut in gura. El permite asta si nu mai poate zice nimic. Tacerea lui e motivata. Strigatul lui nu se mai poate auzi. Oaia e animalul cel mai apropiat de roman. Multi tineri romani isi incep viata sexuala cu oaia. Acestia ajung mai tarziu in functii de conducere in stat ca reprezentanti legitimi ai oii. Mioara e primul lor amor, prima poveste de dragoste… Ea ne da carne. Si are toate generatiile gata pregatite pentru sacrificiu. La romani e la fel… Oaia si romanul sunt infratiti in destin. Oaia e cel mai bun paznic. Oaia e gardianul perfect. Ea nu-i permite romanului sa-si depaseasca conditia. Oaia nu latra. Ea ii vorbeste romanului pe limba lui de oaie. Romanul asculta oaia si cand aceasta ii vorbeste de pericole teribile si de cumplite amenintari, romanul merge impacat si se culca la umbra ascultand cuminte de oaie. Oaia are patru picioare. Romanul se deplaseaza prin viata in genunchi. Oaia linge drobul de sare.

Romanul nu ridica capul spre cer. El stie, intuitiv, ca ar trebui sa existe ceva, undeva acolo sus si se multumeste cu atat. Oaia gandeste orizontal. Romanul nu gandeste. El urmeaza oaia. Romania este arealul de referinta al oii. Romanul e doar o intamplare ce tine de oaie in acest areal. Oaia il imbraca pe roman cu parul ei de oaie si astfel acestia nu mai pot fi deosebiti. Oaia este un animal bland cu ochi aproape inteligenti. Romanul e din ce in ce mai greu de descoperit sub haina lui de oaie. Metamorfoza e aproape perfecta. Oaia nu e inalta, ea fiind de talie medie. Media romanilor tine de mediocritate. Oaia e principalul sistem de referinta pentru media. Pentru ea se fac programe la televizor. Vedeta si modelul romanului e oaia. Romanul este un animal docil, cu blana.

×
Subiecte în articol: editorial romanul oaia