x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale PDL arde, ţara e scrum

PDL arde, ţara e scrum

de Radu Tudor    |    14 Oct 2010   •   00:00
Le-a luat Dumnezeu minţile, se simt foarte puternici şi foarte stăpâni pe situaţie, au acces la resurse uriaşe
Starea de comă economică indusă a României printr-o guvernare extrem de nepricepută a primit recent încă două impulsuri negative. Primul, starea de cloşcă a puterii actuale asupra unei infracţiuni extrem de grave săvârşită de Roberta Anastase şi colegii săi în noaptea de 15 septembrie în Camera Deputaţilor. Toţi, în frunte cu Traian Băsescu şi Emil Boc, au făcut un lanţ (in)uman în jurul hoaţei de la Ploieşti, ajunsă al treilea om în stat prin vrerea pre­şe­dintelui ţării. Această perseverenţă în a proteja infractorii şi frauda lor poate avea două explicaţii: le este frică de consecinţele penale sau pur şi simplu nimic nu mai contează pentru ei. Le-a luat Dumnezeu minţile, se simt foarte puternici şi foarte stăpâni pe situaţie, au acces la resurse uriaşe. Încălcarea gravă a legii şi lipsa de răspundere menţinută prin trafic de influenţă politică între centrele pu­te­rii şi Parchetul General adaugă ta­blo­ului sinistru al României de azi încă o tuşă groasă. Greţos de groasă.

A doua palmă primită pe obrazul blond al ţării a venit din partea unuia dintre cei mai influenţi oameni ai Europei şi ai lumii. Cancelarul german Angela Merkel a făcut o vizită fulger la Bucureşti pentru a marca 130 de ani de relaţii diplomatice româno-germane. Ca simplu român am simţit un gust extrem de amar când Kanzlerfrau ne-a bătut obrazul pentru două chestiuni oribile: co­rup­ţia din sistemul românesc şi neachi­tarea unor datorii ale statului român către companiile germane. A fost ca un vas de apă rece turnat în capul celor ce se pregăteau să vorbească despre atmosfera caldă a întâlnirii. Germania, unul din mo­toa­rele Euro­pei, cea la care tânjim de atâţia ani pentru o relaţie func­ţi­o­nală, cu inves­tiţii cât mai ample, ne trage un perdaf sincer şi dur la noi acasă. Mi-am adus brusc aminte de toate sloganurile pu­terii portocalii şi de credibi­litatea uriaşă a lui Traian Băsescu atunci când vorbea de corupţie în 2004.

S-a ales praful de acea imagine, de bunele intenţii. Acum, după 6 ani de regim Băsescu, problema corupţiei e la fel de gravă, ea rămâne una din marile motive de ocolire a României din partea unor investitori importanţi şi oneşti. O confirmă chiar Angela Merkel, lăsând la o parte orice urmă de curtoazie prin francheţea tipic germană arătată gazdelor de la Bucureşti.

Cine să lupte împotriva corupţiei, Roberta Anastase? E ruşinos ce se întâmplă cu ţara noastră la doar trei ani de la integrarea în Uniunea Europeană. Pentru o blondă habarnistă, care fură voturi în văzul întregii lumi, se declanşează operaţiunea naţională "batista pe ţambal".

Toţi actorii puterii de azi se mânjesc astfel cu smoala minciunii şi a furtului din noaptea de 15 septembrie. Aţi văzut vreo voce, cât de mică, din miile de parlamentari, miniştri, primari, şefi de judeţe PDL care să spună clar şi cinstit: nu e în regulă ce a făcut Roberta Anastase?! Nici unul, toţi preferă o complicitate mizerabilă, sacrificând democraţia de dragul cleptocraţiei lor de zi cu zi.

Pe acest fond dezastruos de sărăcie, incompetenţă şi furt s-a declanşat şi răfuiala finală în PDL. Vasile Blaga ar cam vrea să preia frâiele partidului, considerând că a suportat suficient din partea echipei de bloggeri preferaţi ai lui Traian Băsescu.

La mijloc, între cei doi competitori grei, se află Udrea, Voinescu, Anastase, Preda, Macovei. Dez­no­dă­mântul va fi anul viitor în Martie, la Convenţia Naţională. Întrebare mai mult retorică: credeţi că ţara va supravieţui până primăvara viitoare? Că ei cu siguranţă o vor duce bine, chiar şi după îmbrânceala din Mo­drogan.

×
Subiecte în articol: editorial