x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Radu Tudor: CSAT a dat undă verde poliţiei politice

Radu Tudor: CSAT a dat undă verde poliţiei politice

de Radu Tudor    |    23 Iun 2010   •   00:00

Elaborarea unei noi Strategii Naţionale de Apărare a Ţării, la ultima şedinţă a CSAT, deschide calea regimului Băsescu pentru limitarea perpetuă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor români. După invocarea aberantă şi abuzivă a raţiunilor de securitate naţională pentru tăierea pensiilor şi salariilor, descoperim faptul o gravă recidivă. Menţionarea, sub semnătura preşedintelui Băsescu şi a aprobării membrilor CSAT, a faptului că "denigrarea instituţiilor statului prin campanii de presă" reprezintă vulnerabilităţi la adresa securităţii naţionale aruncă România în afara democraţiei.

Din 1991, de când am devenit jurnalist, am studiat toate documentele ce reglementează securitatea şi apărarea naţională. Prezentul document, prin menţiunea de la capitolul 6.2 Vulnerabilităţi, este o ruşine şi un derapaj grav de la normele unui stat de drept, european.  Acest document trebuie retras rapid din Parlament şi modificat, în aşa fel încât el să corespunde valorilor europene şi euroatlantice pe care România este obligată să respecte.  Există două variante de lucru. Prima - membrii CSAT au semnat "ca primarii" un document elaborat de către Departamentul Securităţii Naţionale din cadrul Administraţiei Prezidenţiale şi băgat sub nas în ultima clipă. A doua - e un gest premeditat al regimului Băsescu de a limita libertatea de exprimare, fapt ce decurge din neînţelegerea sau neacceptarea normelor democratice.

Documentul este cu atât mai grav cu cât la capitolul "Obiectivele serviciilor de informaţii", se menţionează că acestea au ca rol "prevenirea şi contracararea riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor". Cu alte cuvinte, serviciile de informaţii au fost abilitate legal, în ultima şedinţă CSAT şi prin acest document, să aibă un rol în interiorul mass media, de unde trebuie să prevină "deningrarea instituţiilor statului prin campanii de presă la comandă". Cred că prin adoptarea acestui document în cel mai înalt for decizional pentru securitatea naţională, România iese din sfera democraţiilor europene şi se îndreaptă cu paşi siguri spre un regim de poliţie politică. Parlamentul poate repara această gafă monumentală, dar intenţia rămâne şi e profund îngrijorătoare.

×
Subiecte în articol: editorial