x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Udrea şi Voicu. Să-i ascultăm!

Udrea şi Voicu. Să-i ascultăm!

de Dan Constantin    |    26 Mar 2010   •   00:00

Clasa politică românească are multe personaje de "succesuri". Cum suntem ţara în care s-a născut proverbul "să-i moară şi capra vecinului", asistăm la lupte crâncene între taberele care vor să-şi devoreze modelele. Ce au în comun ministreasa deputată Elena Udrea cu senatorul Cătălin Voicu în afara calităţii lor de parlamentari? În primul rând, sunt legaţi de pregătirea militară şi universitară. Cătălin Voicu este general, dar a absolvit şi Facultatea de Drept în cadrul Academiei de Poliţie. O vreme a profesat ca avocat. Elena Udrea a făcut Dreptul la particular, a profesat ca avocat şi apoi a studiat la Universitatea Naţională de Apărare "Carol", fiind doctorand de cinci ani în Ştiinţe mi­litare. O altă experienţă comună este legată de Palatul Cotroceni. Şi Cătălin Voicu, sub mandatul lui Ion Iliescu, şi Elena Udrea, sub Traian Băsescu, au lucrat cu bune rezultate la Administraţia Prezidenţială. Anii petrecuţi la Cotroceni au însemnat nu doar vechime în muncă, ci legătura directă cu mecanismele puterii, formarea unor relaţii în serviciile de informaţii şi cu personalităţile ţării.

Biografiile celor două persoane atât de mediatizate includ la asemănări şi contractele controversate cu sistemul bancar. Cătălin Voicu a luat un credit de 64.000 de dolari de la defuncta Bancorex, în contextul relaţiilor privilegiate ale acestei bănci cu Poliţia, Armata şi Procuratura. Elena Udrea are şi ea un credit, mult mai substanţial, încă neachitat, de 3,2 milioane de euro la BRD. Relaţia ministrului Turismului cu banca a fost investigată de Comisia Udrea în Camera De­putaţilor. De altfel, Parlamentul a avut de soluţionat, prin Comisiile Juridice de la Senat şi Cameră, cazurile personajelor la care ne referim. Ele au cântărit scrisori ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie care i-a cercetat specific atât pe Udrea, cât şi pe Voicu.

De numele celor doi se leagă şi alte episoade cu desfăşurări comune. De Udrea se leagă scandalul bileţelelor şi al interceptării unor convorbiri între politicieni la o cârciumă pe malul Lacului Snagov. Voicu are şi el înregistrări la activ, făcute tot în cârciumă, care implică personaje politice şi din Justiţie. Udrea a folosit transcripturile conversaţiilor din Comisia parlamentară care investiga Mi­nisterul Turismului pentru a decredibiliza ancheta. Voicu doreşte să decredibilizeze şi el ancheta DNA cu transcripturile care arată, în opinia lui, reaua-credinţă a procurorilor.

În fine, şirul acestor asemănări putea să culmineze dacă cei doi ar fi ajuns membri ai aceluiaşi Cabinet Boc în 2008, când s-a format monstruoasa coaliţie PD-L - PSD. Istoria a ratat la mustaţă momentul întâlnirii marilor spirite: Cătălin la Interne, Elena la Turism.

De acolo au disjuns antagonic şi destinele lor. Voicu, apropiat de Vanghelie, a devenit veriga slabă în tranşarea conflictului istoric dintre Hrebenciuc şi Traian Băsescu. Hrebe a jicnit onoarea Curţii cu formularea celebră "sexy buzoianca", bumerangul lovind prin cazul Voicu. Desigur, asemănările cu realitatea consemnate în aceste rânduri sunt pur întâmplătoare. Vom avea timp să-i urmărim pe cei doi povestind despre suişurile şi coborâşurile carierelor politice bazate pe competenţe bănuite, flăcări violete şi sentimente înregistrate. Să-i ascultăm! Avem ce învăţa de la ei. Sunt modele, cum spuneam, reprezentative pentru cei 20 de ani de democraţie bine temperată.

×
Subiecte în articol: editorial