x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Viituri pe muchie de topor

Viituri pe muchie de topor

de Valentin Zaschievici    |    02 Iul 2010   •   00:00

Lupu, paznic la pădure, ia copacii în secure



România se duce la vale, la propriu, rostogolită de puhoaie ca un buştean luat de viitură. A căzut multă apă din cer, e adevărat. La fel de adevărat e că defrişările demente din ultimii 20 de ani au sporit dezastrul. Torente şi alunecări de teren. 22 de morţi şi 13.000 de evacuaţi. Gospodării distruse şi culturi compromise. Rezulta­tul lăcomiei, al ignoranţei şi al co­rupţiei. Corupţia e atributul oficialilor, al guvernanţilor. Dar ignoranţa şi lăcomia sunt ale poporului. Fiecare a tăiat cât a putut din ce-i al lui şi din ce-i al altuia. Dar preţul îl plătim cu toţii. Bacău, Suceava, Neamţ şi Botoşani sunt judeţele în care toporul a lucrat cu spor. Acum suferă. Masacrul pădurii din deal s-a răzbunat pe gospodarul din vale. Profitul munteanului e astăzi paguba ţăranului de la câmpie.

Cum a ajuns România să aibă 27% suprafaţă împădurită, mai puţin decât oricare altă ţară din Europa? Cum am ajuns să avem un ritm al defrişărilor mai accelerat decât ţările africane? Cum am ajuns să exportăm anual 17 milioane de metri cubi de buşteni? Să coborâm, pentru un exemplu semnificativ, din nordul Moldovei spre Lunca Dunării. În judeţul Dolj există Rezervaţia naturală Zăval, o pădure de stejari seculari. Încă există, dar nu pentru mult timp. Pentru că rezervaţia tocmai cunoaşte rezultatele igienizării. Igie­ni­zarea înseamnă înlăturarea co­pacilor uscaţi şi bolnavi. Dacă treci prin pădure, vei vedea că uscăturile sunt la locul lor. Buturugile ascunse în pripă îţi arată însă că lipsesc stejarii vechi de 100 de ani. Cel care a dispus tăierea şi valorificarea stejarilor este chiar şeful Ocolului Silvic Sadova, Daniel Lupu. Pentru că jaful nu a trecut neobservat, acelaşi Daniel Lupu s-a dus în control ca să constate că rezervaţia nu a fost ciopârţită. Şi, pentru că, în România, hoţia merge mână în mână cu politica, trebuie să mai adăugăm că Lupu este şeful filialei locale PDL, în vreme ce beneficiarul lemnului tăiat ilegal este fratele preşedintelui unei filiale PSD. Un supracontrol venit, vorba regretatului Caragiu, "din pădurea tutelară" l-a făcut pe Lupu să-şi dea demisia. Paguba a fost estimată undeva la 10 miliarde de lei vechi. Lui Lupu nimeni nu i-a tăiat "trompa".

Asemenea întâmplări, peste măsură de multe, au transformat acum Moldova într-o lagună a disperării. Şi România se tot duce la vale... 

×
Subiecte în articol: editorial