x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Angela Merkel vrea să prelungească viaţa centralelor nucleare cu 10-15 ani

Angela Merkel vrea să prelungească viaţa centralelor nucleare cu 10-15 ani

30 Aug 2010   •   00:00

Cancelarul german Angela Merkel s-a declarat duminică favorabilă prelungirii cu 10-15 ani a duratei vieţii centralelor nucleare din Germania, faţă de data prevăzută pentru închidere, în 2021, relatează AFP, citat de Agerpres.



Această declaraţie, dată în cadrul unui interviu acordat televiziunii ARD, intervine după primirea unui raport întocmit de experţi asupra acestei chestiuni, la cererea guvernului.

O prelungire cu 10-15 ani este "rezonabilă din punct de vedere tehnic", a afirmat cancelarul, bazându-se pe raportul care analizează îndeosebi costul economic al prelungirii duratei de viaţă a centralelor şi efectele asupra reducerii de gaze cu efect de seră, în vederea protejării mediului.

Potrivit săptămânalului Focus şi cotidianului Stuttgarter Zeitung, "cele mai benefice rezultate" ale diferitelor scenarii de prelungire a exploatării centralelor s-ar produce "între 12 şi 20 de ani".

Închiderea progresivă a celor 17 centrale nucleare germane fusese prevăzută pentru 2021 de coaliţia formată din social-democraţi şi Verzi (1998-2005). Însă actualul cabinet al cancelarului Angela Merkel a anunţat în programul său electoral că vizează să amâne această dată, îndeosebi pentru a lăsa destul timp energiilor regenerabile să preia ştafeta de la sectorul nuclear.

Potrivit unui sondaj Politbarometer, difuzat vineri, 56 la sută dintre germani se opun ca centralele nucleare să fie exploatate mai târziu de 2021. Verzii au lansat o chemare la o amplă manifestaţie anti-nucleară, miercuri, la Berlin.

×
Subiecte în articol: externe